Tvoří útulnou atmosféru našeho domova, dokážou pročistit vzduch a zlepšit jeho kvalitu. Jsou užitečné, ale i krásné a dekorativní. Mnoho z nás si svou domácnost bez pokojových rostlin ani neumí představit. Správnou péčí o ně jim velmi prodloužíme život a my se budeme z jejich krásy moct déle těšit.

Správné stanoviště je základ

Jen málokterá rostlina dobře snáší neustálé přesazování a přemisťování z místa na místo. O pokojových rostlinách to platí také. Je vhodné vybrat jim stanoviště, které je pro každou z nich ideální, a pak s nimi pokud možno příliš nehýbat. A to zejména v zimě, kdy mají období vegetačního klidu.

Rostliny umisťujeme tak, aby měly dostatek denního světla. Většině z nich vyhovuje slunný jihozápad, jsou však takové, jako například kapradiny, aspidistry nebo některé druhy orchidejí, které upřednostňují stinnější místa, pokud mají větší vzdušnou vlhkost. Nejlepším místem jsou parapety, poličky a komody stojící v blízkosti oken či balkonu, avšak pamatujme, že rostliny by nikdy neměly stát v přímém průvanu vzduchu. Je tedy dobré nastudovat si nebo se zeptat v zahradnictví či květinářství, jaké je pro dané rostliny optimální stanoviště, a snažit se jim takové nebo velmi podobné najít. Estetický vjem, tedy to, jak se bude rostlina na daném místě vyjímat, v tomto případě určitě není tím nejdůležitějším faktorem.

Zimní období je na druhou stranu trochu specifické v tom, že denního světla je velmi málo, a proto bychom rostliny, které běžně stojí na stinnějších místech, měli na zimu trochu ke sluníčku „přistrčit“. Je ale třeba dávat pozor, aby rostliny nestály v přímé blízkosti radiátorů, jež by jim nadměrně vysoušely půdu. A také příliš vytopený byt se suchým vzduchem většině rostlin nedělá příliš dobře. V zimě je naopak dobré rostlinám často otírat listy a častěji je rosit.

Více péče může škodit

Vzhledem k tomu, že v zimě má většina rostlin období vegetačního klidu, vyhovuje jim i omezená péče. Během zimy rostliny nepřesazujeme a pokud možno ani nezastřihujeme, maximálně velice citlivě a jen konce. Také omezíme přihnojování, většina rostlin nepotřebuje hnojit vůbec, ty, jež během zimy kvetou, přihnojujeme jen málo a přibližně jednou za měsíc.

Také s vodou to nepřeháníme, stačí pravidelná zálivka jednou za týden až deset dní a vždy zkontrolovat, že rostliny nemají přemokřenou zeminu. Mnoho lidí se domnívá, že vzhledem k topné sezoně je potřeba rostlinám dodávat více vody, ale nemusí to tak nutně být. Žloutnutí listů či uvadání celých rostlin může být způsobeno právě přelitím kořenového systému, který může začít uhnívat, nebo se na povrchu mokrého substrátu může začít tvořit plíseň, která rostliny pomalu zabíjí. Přelití rostlin také způsobuje rozmnožování nežádoucího hmyzu, jako jsou molice nebo mšice.

Důležité je po zalití překontrolovat, kolik vody rostliny „vypily“, a přebytečnou vodu vylít, aby nezůstávala v misce. Také z rostlin odstraňujeme staré a uvadlé nebo uschlé listy či výhonky. Pokud se na povrchu zeminy objeví trochu plísně, okamžitě ji opatrně lžičkou nebo dřevěnou špachtlí odstraníme.