Mnohé letničky můžete vysít přímo na záhon, a to obvykle v průběhu dubna. Většina letniček hlavně těch na dojem efektních bude ale vyžadovat výsev do teplého pařeniště anebo do skleníku, aby se tak stihly připravit na květnovou výsadbu. Ale bude to stát za to, vaše zahrada bude hrát různými barvami. Letničky nejsou na pěstování zrovna jednoduché, každá potřebuje něco jiného. Některé druhy vyžadují slunné místo, další pak stín. Ani s půdou to není jednoznačné, každá potřebuje jiný druh zeminy. A důležité je i časté protrhávání plevele, aby nezamořily kořeny letniček. A jaké nejznámější druhy letniček tedy známe?

Hledík

Pestrobarevné hledíky jsou dobře známé. Poutají nejen svými barvami, ale i tvarem květů. Pro pěstování volte slunná místa, nejlépe s hlinitopísčitou půdou s dostatkem vápníku. Jejich rozmanité odrůdy se liší nejen barvou, ale i velikostí. Jejich vzrůst je v rozpětí od 20 cm do 100 cm.

Gazánie

Gazánie jsou květiny do slunečných dní, protože jejich květy se otevírají pouze za plného slunce. Kromě sluníčka jí vyhovuje i živná půda. Dobře snáší sucho. Její velké krásné květy mají barvu bílou, žlutou, oranžovou až červenou. Vyjímat se budou její skupinové výsadby na letničkových záhonech, ale i jako součást trvalek nebo v truhlíkách či větších mísách.

Krásenka zpeřená

Krásná jihoamerická letnička nabízí květy, přesněji květenství, velká až deset centimetrů, která zahradu zdobí až do prvních mrazů. Žluté středy jsou lemovány okvětními lístky v bílých, růžových či jiných pastelových tónech. Pěkné jsou i jemně dělené listy. Půdu potřebuje trochu písčitou a se zálivkou to moc nepřehánějte.

Slunečnice roční

Slunečnice patří k nejrychleji rostoucím letničkám. Krásné jsou jak klasické slunečnice pěstované pro semena na polích, tak si můžete vybrat i menší rostlinky. Kromě zlatožluté barvy jsou vyšlechtěny slunečnice světle žluté, červené až vínové. Čas na výsev je v květnu, pro prodloužení doby kvetení slunečnice vysévejte v týdenních intervalech. Pokud si přejete statné rostliny, dopřejte jim dostatek vláhy i hnojiva – ideální je kompost jako základ a zkvašený drůbeží trus do zálivky. Milují slunce, na větrném místě budou potřebovat oporu.

Ostálka sličná

Tato letnička je známá i pod jménem cínie, její květy připomínají kopretiny. Ostálka může mít všechny barvy v zářivých odstínech a jejich kombinacích, s výjimkou modré. Plnokvěté odrůdy se zase zaměňují s jiřinami, květenství jsou až osm centimetrů velká. Rostliny si můžete vybrat vysoké jen dvacet, ale i sedmdesát centimetrů. Slunce, propustnou půdu, ale zároveň i dostatek vláhy a živin potřebuje cínie, aby dobře rostla a pěkně kvetla. Ovšem pozor na přebytek dusíku, dodávejte jí spíš fosfor, draslík a další stopové prvky podporující kvetení, podobně jako u ostatních letniček.

Vlčí mák

Rudé máky jsou symbolem léta a nejkrásnějším polním plevelem. Není divu, že si je milovníci květin vysévají i na zahradu. Jsou, podobně jako planý vlčí mák, vysoké kolem šedesáti centimetrů, s velikými květy na tenkých stoncích. A stejně jako planý mák lákají motýly a včely. Sít je můžete na jaře až do června, opakované výsevy zajistí postupné kvetení až do podzimu. Potřebují dokonale propustnou půdu a co nejvíce slunce. To umožní mákům naplno rozvinout svou krásu. Pokud si je chcete natrhat ze záhonu do vázy, ponořte konce stonků na deset vteřin do vařící vody a květy budou pěkné i několik dní.

Lobelka

Květy připomínající zvonky jsou opravdovou okrasou zahrady. Barvy květů lobelky jsou bílé, přes růžovou, fialovou, až po modré s různým panašováním. Pozor na přílišné hnojení dusíkem, lobelka pak málo kvete. Dobře se jí daří na slunci, stejně tak i v polostínu.

Dobrá péče základ krásné zahrady

Po výsadbě rostliny důkladně zalijte a půdu udržujte bez plevele a pravidelně ji kypřete. Pokud je sucho, prospívá rostlinám občasná, ale vydatná zálivka nejlépe v ranních hodinách. Mladé rostlinky některých druhů, jako je letní fiala, astra a další, po výsadbě zaštípněte, podpoříte tím zesílení rostlin a vytvoření hezkých keříků. Jestliže chcete prodloužit dobu kvetení letničkám, které brzy vytvářejí semena, je dobré odstranit jim semeníky. Některé druhy je zase možné hlubším řezem přimět k opakovanému kvetení. Během vegetace postačí rostliny přihnojovat jednou za deset dní tekutými vícesložkovými hnojivy.