Než se vydáte do zahradnictví, řádně si promyslete, jakou péči můžete balkonovým květinám věnovat. A vše už začíná směrem vašeho balkonu. Jiné květiny se hodí do jižně situovaných balkonů a jiné pak do těch na sever.

Jižní balkony

Nezapomeňte na to, že slunce praží na jižně situované balkony celý den. Takže je důležitá zálivka zejména v parných dnech i dvakrát třikrát denně. A jaké květiny se sem hodí?

Petúnie – čím více slunce dostávají, tím trychtýřovitější květy tvoří. K dostání jsou v mnoha barvách a také v převislé nebo vzpřímené formě. Rostlina, která miluje teplo, slunce a je také ráda chráněna před větrem.

Lobelka drobná – tato jemná, vzpřímená rostlina s drobnými, modrými nebo modrofialovými kvítky ráda stojí v závětří.

Hledíkovka – rovněž bohatě a dlouze kvetoucí rostlina s květy v bílé, žluté, oranžové, červené, modré nebo růžové barvě, keříkovitého nebo převislého vzrůstu. Odrůdy Karoo nebo Sunsatia jsou relativně odolné vůči chladnějšímu počasí.

Severní balkony

Severní balkon poskytuje v horkém létě dostatek stínu a chladu. Ovšem ne každá balkonovka vám zde pokvete. Proto se zde nedaří kupříkladu oblíbeným petúniím. Jiným se ale zde bude dařit výborně.

Fuchsie – klasické rostliny, které milují polostín a na severních balkonech se budou cítit velmi dobře. Jejich zvonkovité květy se barví do růžových nebo fialových odstínů.

Begonie – je velmi rozsáhlý druh, který má až kolem 1000 odrůd. Do balkonových truhlíků se nejlépe hodí begonie hlíznatá (vzpřímená varianta) nebo begonie převislá. Obě varianty nás potěší záplavou květů v rozličných barevných odstínech. Begonie disponují masitými listy, které jim slouží jako zásobárna vody.

Další stínomilné kvetoucí rostliny jsou žluté sasanky, pantoflíček nebo fialky. Truhlíky a květináče na severních balkonech můžete doplnit zelenými rostlinami se zajímavými listy, jako jsou kapradí či břečťan. Také bylinkám, jako jsou petrželka, máta, potočnice nebo medvědí česnek, se bude ve stínu dobře dařit.

Balkony směrem na východ nebo na západ

Tady si můžete vybírat z nepřeberného množství květin. Pár hodin slunce ráno nebo večer je optimálních pro spokojený růst většiny balkonovek. Rostliny doporučované pro jižní balkony velmi dobře porostou také v polostínu, který jim zajistí pár hodin slunce ráno nebo večer. Také rostliny doporučované do stínu zvládnou polostín, který je ale uchrání od horkého poledního žáru.

Tipy na péči o balkonové květiny

  • Správné načasování – na mráz citlivé rostliny, což ve valné většině balkonovky jsou, by se měly začít vysazovat nejdříve v květnu. Ten, kdo věří na pranostiky, počká na zmrzlé muže, tedy až do 15. 5. Samozřejmě, že záleží na oblasti, kde se je chystáme pěstovat.
  • Čisté balkonové truhlíky a květináče – než se pustíte do sázení nových rostlin, dbejte na to, aby truhlíky i květináče byly čisté a vymyté. Neměly by se v nich vyskytovat žádné zbytky z předchozí sezony.
  • Odtokové otvory a drenáž – nezapomeňte na odtokové otvory, které často v nových truhlících a květináčích chybí, proto je vyvrtejte. Drenáž a otvory zajistí, že přebytečná voda bude moci odtékat.
  • Výběr správné zeminy – na kvalitní zemině se nevyplatí šetřit. Nevybírejte proto tu nejlevnější variantu. Ti z vás, kteří jsou uvědomělí v otázce životního prostředí, sáhnou po produktu bez přídavku rašeliny. S průběžným hnojením, které tak jako tak balkonovky vyžadují, není zemina bez rašeliny o nic horší než s jejím přídavkem.
  • Pozor na přesazování – nejprve koupené sazeničky v květináčích ponořte do nádoby s vodou a počkejte, dokud nepřestanou vycházet bublinky. Květináče vyjměte, dobře promačkejte, otočte hlavou vzhůru a teprve potom lehce vyjměte sazeničku se zbytkem hlíny. Posaďte sazeničky do truhlíku nebo květináče a zaplňte zbytek nádoby zeminou. Potom hlínu opatrně umačkejte. Neposazujte rostlinky příliš hluboko. Úplně stačí, když je zakrytý pouze kořenový bal. Truhlíky neplňte až po okraj, nechte si asi 2 cm na zalévání.
  • Pravidelné zalévání – vaše rostliny zalévejte ve správný čas. Ráno nebo večer, nikdy ne v poledne, kdy je velké horko.
  • Odstraňujte odkvetlé květy – pokud byste tak neudělali, staré květy mohou zabránit dalšímu vysemeňování nových kvítků, celková doba kvetení se tím prodlouží.
  • Přihnojujte – hnojení se vyplatí, dodáte tak květinám výživu a ty budou dlouho kvést. Stačí, když na začátku léta řádně rostlinky přihnojíte a pak už stačí jen pár kapek správného hnojiva jednou týdně.