Některé plané formy kontryhelu můžeme najít ve volné přírodě na mezích či loukách, ve vlhčích lokalitách. Šlechtěné varianty této trvanlivé bylinky se objevují v mnoha zahradách, kde působí jednak jako půvabné dekorativní rostliny, které můžeme pěstovat na místech, na nichž se nedaří téměř žádné jiné rostlině, jednak jsou pěstovány pro své léčebné účinky.

Jak kontryhel pěstovat?

Kontryhel vytváří kompaktní trsy. Je vhodný pro pěstování na záhonech i na okrajích cestiček, můžeme jej vysadit kolem jezírek, potůčků nebo pod stromy. Rostlina má raději vlhčí prostředí a polostín, nicméně dobře prosperuje i na slunném stanovišti, má-li dostatečnou zálivku. Díky svým drobným a nepříliš nápadným květům je vhodným doplňkem k jiným – květem zajímavým – rostlinám. Nemusíme se bát, že by tato bylina utlačovala jiné rostliny, rozhodně patří k neinvazivním druhům.

Kontryhel nemá rád přesazování. Zakoření dlouhým kořenem, a pokud je to možné, neměl by se zbytečně vyrýpávat a přesazovat, protože poničený kořen velmi špatně regeneruje. Pokud se jej rozhodneme přesadit, ideálním obdobím je buď brzké jaro, nebo podzim. Vždy rostlinu vyrýpáváme s velkým balem, abychom co nejvíce zamezili poškození kořene.

Jak rostliny rozmnožovat?

Rozmnožování kontryhelu provádíme dvojím způsobem – jednak semeny, jednak dělením trsů. Pokud se rozhodneme rozmnožovat rostlinu semeny, necháme je na matečné rostlině dobře uzrát a pak je odstřihneme i s krátkou částí stonku. Skladujeme je v suchu a temnu, ideálně v papírových sáčcích nebo krabičkách, kde mohou mít semínka přístup k vzduchu. Další rok na jaře pak semena vysejeme. Druhou možností je samovýsev, kdy necháme rostlinu vysemenit a nově vzešlé semenáčky vyrýpnout ze záhonu a vysadit je na finální stanoviště. Nezapomínejme však, že kontryhel kvete velice bohatě a rovněž tvoří velké množství semen, což rostlinu vyčerpává. Je proto dobré po odkvětu stvoly odstřihávat a k tvorbě semen nechat pouze několik stonků.

Pokud se rozhodneme množit rostliny dělením, velmi opatrně (ideálně rycími vidlemi) vyrýpneme nové rostliny, které pak přesazujeme. Rozmnožování dělením nám zároveň umožňuje udržovat tvar celého trsu, protože vyrýpáváme postranní rostliny, které rostou mimo hlavní trs.

Jak kontryhel využívat v léčitelství?

Pro léčebné účinky se využívá kontryhel obecný. Rostlina obsahuje třísloviny, hořčiny a vitamin C. Využívá se nejčastěji ve formě nálevu (na jeden šálek vroucí vody připadne 1 lžička sušeného kontryhelu). Čaj pomáhá jednak proti gynekologickým obtížím, jednak k detoxikaci organismu. Kontryhel pomáhá odvodňovat, zmírňovat horečku a lze jej také využít zevně k omývání poranění nebo vředů.

Které druhy se hodí na zahradu?

Zatímco kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) najdeme především ve volné přírodě (samozřejmě si jej můžeme přenést i na zahradu a úspěšně jej pěstovat i tady), velmi oblíbeným zahradním kultivarem je kontryhel měkký (Alchemilla mollis). Tato rostlina tvoří velmi bohaté trsy a její listy jsou mnohem větší než u plané varianty. Kontryhel měkký dorůstá až do výšky 70 cm. Jeho kultivar Robusta má půvabné květy, které využívají květinoví aranžéři. Dále se často na záhonech pěstuje kontryhel hedvábitý (Alchemilla sericata) a na skalky se skvěle hodí kontryhel alpský (Alchemilla alpina), jehož lístky jsou drobnější, mají tmavě zelenou barvu a po okrajích jsou zdobené bílou linkou.