Dračík (Penstemon) je překrásná rostlina s kalíškovitými květy nápadných barev. Podle kultivaru bývají karmínově červené, růžové, modré, fialové, bílé a nebo dvoubarevné se světlým jícnem. Vyrůstají z bohatě větvené lodyhy, kde vytváří nápadné shluky. Listy jsou vstřícné, různého – většinou kopinatého tvaru.

Tyto rostliny se k nám dostaly ze Severní Ameriky – převážně z Kalifornie, Oregonu a Mexika, což už samo o sobě napovídá, že mají rády teplo. Jejich rod zahrnuje přes 250 druhů, jak vytrvalých rostlin, tak letniček nebo dvouletek, které dosahují výšky od 10 do 40 cm. Rostou na suchých písčitých, vulkanických nebo kamenitých půdách (kromě vápencového podkladu) a na okrajích borových lesů. Rostliny pěstované v místních zahradách jsou převážně víceleté.

KvětenstvíV našich podmínkách začínají dračíky kvést přibližně od července. Některé odkvétají již koncem srpna, většinou se ale z jejich květů můžeme těšit mnohem déle – často i v říjnu.

PěstováníDračíkům se v zahrádkách daří na teplých sluncem osvícených místech, maximálně v polostínu. Potřebují kyselou humózní zem s příměsí borové hrabanky a štěrku. Pozor, vadí jim vápník, a proto by ve skalkách neměly být obklopeny vápencovými kameny. Na vlhčích záhonech je vhodné udělat před jejich vysazením drenáž. Trvalkové druhy přečkají bez poškození zimu, ale měli bychom je pro každý případ obložit chvojím a obsypat listím, které je ochrání jak proti mrazům, tak i vodě.

Dračíky se množí podle druhu buď dělením trsů na jaře, nebo letním řízkováním. Pokud se stane, že část rostliny uschne, nemusíme ji hned vyhazovat, ale stačí odstranit zasychající větve a ostatní části zkrátit. Ve většině případů se vzpamatuje a postižené místo znovu zaroste.

-šum-Foto: www.profimedia.cz