Encyklopedie, rostliny, mučenka, pasifloraMučenka patří k tropickým liánám, které lze pěstovat ve sklenících a zimních zahradách, ale i v běžném domácím prostředí. Musíme si však pro ni připravit dostatečně velký prostor. Tuhá až dřevnatící lodyha, která se uchytává pomocí úponků spirálovitě se obtáčejících okolo úchytných předmětů podobně jako hrách nebo fazole, může dosáhnout až 15 m délky. Střídavé listy jsou trojlaločné a dorůstají velikosti asi 5 až 9 cm. Nejatraktivnější na celé rostlině jsou roztřepené (většinou) bílé – mírně nazelenalé květy ve tvaru kalicha rozděleného do pěti oddělených cípů. Velice nápadná je svrchní korunka složená ze dvou řad nitkovitých lístků fialové až bílé barvy. Uprostřed květu vyrůstá sloupek nesoucí pět tyčinek a pestík se třemi paličkovými čnělkami. Protože americkým misionářům připomínaly tyto kvítky trnovou korunu, kterou měl před umučením na hlavě Kristus, pojmenovali ji mučenka.

Další velice atraktivní částí rostliny jsou kulaté nebo oválné plody s ježatou slupkou. V přírodě dorůstají délky až 10 cm a šířky 8 cm, ovoce vypěstované v domácích podmínkách většinou nepřesáhne velikost 3 cm. Uvnitř plodů se vyskytuje velké množství semen obklopených aromatickou oranžovou dužinou nakyslé chuti.

Také mučenek existuje vetší počet druhů a kultivarů, které se nacházejí ve volné přírodě nebo byly uměle vyšlechtěny. Mučenka jedlá má svůj původ v Americe, konkrétně v jižní Brazílii, severní Argentině a Paraguayi. Odtud byla vyvezena do ostatních světadílů a dnes ji už najdeme na mnohých plantážích v tropických a subtropických oblastech celého světa. Daří se jí i ve vyšších polohách, takže se s ní můžeme setkat například v Andách, kde roste až do výšky 2400 metrů nad mořem.

KvětenstvíVe své domovině kvete a plodí prakticky celoročně, ve středoevropských podmínkách musejí zrát plody přibližně 4 měsíce, takže se jich můžeme dočkat pouze na podzim.

PěstováníPřestože se jedná o tropickou rostlinu, lze ji s úspěchem pěstovat i v bytě. Máme-li ústřední topení, je dobré použít elektrický zvlhčovač nebo umístit na radiátor odpařovací nádobu. Mučenku pěstujeme ve směsi zeminy, která se skládá ze dvou dílů kvalitního kompostu, jednoho dílu listovky nebo hrabanky a trochy písku. Malou rostlinu zasadíme do květináče o průměru 16 cm a každým rokem přesazujeme do většího. Až povyroste, měli bychom ji jednou měsíčně přihnojovat kombinovaným hnojivem NPK. Protože se jedná o liánu, připravíme si u okna opory, ke kterým by se mohla přichytit, jinak se zamotá třeba do záclony. Množí se semeny nebo řízky.

Při nákupu mladé rostliny nebo semen se nezapomeňme zeptat, zda se jedná o samosprašný, nebo cizosprašný kultivar. V takovém případě si pořiďme dvě rostliny, aby mohlo dojít k opylování.

ZajímavostiPlody mučenky obsahují kromě sacharidů velké množství vitaminu C, provitamin A, železo, vápník. Konzumují se čerstvé, popřípadě s cukrem tak, že se rozkrojí a vyjídají lžičkou. Největší oblibě se však těší šťáva, která je základní surovinou k přípravě osvěžujících nápojů, jako jsou džusy, limonády či nektary, ale přidává se též do zmrzlin, krémů a ovocných salátů.

-šum-Foto: www.isifa.com, www.profimedia.cz