Hlaváček jarní je rostlinou, kterou nelze přehlédnout. Je nápadná nejenom velkými zářivě žlutými květy, ale též drobnými, několikrát zpeřenými a hustými listy, které zdánlivě připomínají heřmánek. Obvykle dorůstá do výšky 20 cm (výjimečně až 50 cm), květy mají v průměru 8 cm a jsou složené z 20 okvětních a z 5 kališních lístků. Kořenový bal se skládá z bohatě větvených silnějších kořínků.

RozšířeníVyskytuje se na slunných travnatých a kamenitých stráních a stepích s vápnitou půdou ve střední a jihovýchodní Evropě, i na četných místech Asie. U nás se s ním setkáme na jižní Moravě, zejména v okolí Pálavy, ale též na teplejších místech Českého středohoří až po Polabí. V zahrádkách je pěstován především na skalkách.

Doba květenstvíUž ze samotného názvu vyplývá, že kvete především na jaře. U nás to bývá obvykle duben až květen.

MnoženíV zahrádkách ho lze pěstovat na slunných místech, kde mu připravíme lehčí výživnou a vápnitou půdu promísenou s pískem. Množit lze jak ze semen, která se sklízejí krátce po dozrání a bezprostředně se vysévají, tak dělením trsů - nejlépe v červnu.

OchranaHlaváček jarní je jako ohrožený druh v přírodě přísně chráněn, a proto jsou využívány výhradně uměle pěstované rostliny.

ZajímavostiHlaváček obsahuje glykosidy, které ovlivňují srdeční činnost, a proto je jako droga využíván ve farmacii. Dříve byl lidovými léčiteli používán též k povzbuzení jako náhražka španělských mušek, ale to dnes rozhodně nelze doporučit, protože je jedovatý. Sebemenší přehmat by mohl způsobit vážné poškození zdraví i smrt.

-šum-Foto: www.profimedia.cz