Orlíček obecný patří k rostlinám, s jejichž květy s nezaměnitelnými tvary se ve volné přírodě i na zahrádce můžeme setkat už v měsíci lásky. Jsou zavěšené jako zvon kalíškem dolů, přičemž prodloužené květní lístky mají směrem vzhůru zahnuté ostruhy Orlíček obecný, Aquilegia vulgaris, rozbor rostlinypřipomínající orlí drápy. Květy jsou tak hluboké, že je dokáží opylovat pouze čmeláci s dlouhým sosákem. Jejich typické zbarvení bývá červené, fialové či modré, objevují se ale též kultivary se zcela bílými nebo růžovými kvítky. Celá rostlina bývá 40 až 80 cm vysoká, má kratší oddenek, z něhož vyrůstají 2x až 3x členěné lístky a dlouhý tenký stonek (lodyha) s roztroušenými chloupky a s několika málo drobnými, téměř přisedlými kopinatými lístky. Plody mají tvar měchýřku.

S touto rostlinou se můžeme setkat prakticky v celé Evropě kromě nejsevernějších částí. Dále v mírných pásmech Asie a v severní Africe, odkud byl orlíček zavlečen do Severní Ameriky. V ČR roste ve všech nadmořských výškách až do 1.200 m. Nejčastěji se s ním můžeme setkat ve světlých lesích či na lesních okrajích, křovinách, pasekách a suchých loukách, kde se obvykle vyskytuje vápnitá půda nebo alespoň podloží.

Doba květuVe volné přírodě kvete většinou od května do července, některé zahradní kultivary i déle.

PěstováníOrlíček má rád lehčí vápnité a mírně vlhké půdy s dostatkem humusu. Vyhovují mu světlá nebo polozastíněná stanoviště, kde nepraží přímé sluníčko. Zkušenější zahradníci se mohou do množení pustit i dělením trsů, je to však riskantní, protože Orlíček obecný, Aquilegia vulgarisšpatně snáší přesazování. Ostatním doporučujeme spíše dubnový výsev, po předchozím promrznutí semínek.

OchranaVe volné přírodě patří orlíček obecný k ohroženým druhům, a proto je na našem území chráněn zákonem.

ZajímavostiVyužití orlíčku v lidovém léčitelství je dosti sporné. Dříve se užíval odvar z celé rostliny proti zácpě, na hojení vředů a modřin. Tlučená semena prý tlumila porodní bolesti. Dnes je známo, že obsahuje látky, které po překročení přesné dávky způsobují křeče, poruchy dechu a srdeční činnosti. Po požití čerstvé šťávy z rostliny se může dostavit slabost, bolesti hlavy nebo průjem.

Orlíček obecný, Aquilegia vulgaris, zadní část květuOrlíček obecný, Aquilegia vulgaris, detail květuOrlíček obecný, Aquilegia vulgaris, poupě

-st-Foto: www.profimedia.cz