Konvalinka vonná, Convallaria majalisKonvalinka vonná je vytrvalá rostlina s plazivým oddenkem, kterou z dálky poznáme podle vůně a maličkých zvonkovitých kvítků. Ty vyrůstají v řídkém jednostranném hroznu na stonku bez listů (stvolu). Květy konvalinky mají bílou, někdy mírně nažloutlou barvu a jsou složeny ze šesti okvětních lístků s odstálými cípy. Typickým znakem jsou též dva (výjimečně tři) dlouhé zašpičatělé řapíkaté listy, které vyrůstají proti sobě okolo květenství. Plodem bývají červené bobule se dvěma až šesti modrými semínky.

Roste na horských loukách a ve světlých lesích od nížin až po horské oblasti. Najdeme ji prakticky v celé Evropě kromě nejsevernějších a nejjižnějších částí. Objevuje se však také v Malé Asii a zdomácněla i v Severní Americe.

KvětenstvíKonvalinka je pozdní jarní rostlinou, s jejímiž kvítky se můžeme setkat v květnu a červnu.

PěstováníKonvalinka vonná, Convallaria majalis, rostlina, poupataVolně rostoucí i uměle pěstované květiny potřebují zastíněné stanoviště s lehčí humózní hlinito-písčitou půdou, která je slabě kyselá a trvale vlhká. Proto se jim bude dařit pod keři i vyššími stromky, kde budou mít podobné podmínky jako v přírodě. Množit je můžeme brzo na jaře nebo na podzim (nejlépe v září) dělením trsů. Ty jsou spojeny dužnatými oddenky, které rozlámeme rukou na několik dílů tak, aby každý obsahoval jeden „puk“ neboli zakončení obrostlé kořínky. Pak už je jenom znovu zasadíme a budeme mírně zalévat.

ZajímavostiTato rostlina je jako půvabná žena – voňavá, svůdná, ale jedovatá. Všechny její části Konvalinka vonná, Convallaria majalis, detail květuobsahují glykosidy, které ovlivňují zejména činnost srdce. Nejvyšší obsah toxických látek je v květech a čerstvých listech. Otrávit se však lze i vodou z vázy, ve které byly konvalinky. To se projevuje nejprve zvracením, průjmem, posléze omámením, křečemi, srdeční slabostí až zástavou srdce. Přesto se i konvalinka občas užívala v lidovém léčitelství, podobně jako digitalis. V Rusku dokonce sloužila k léčbě vodnatelnosti, proti epilepsii a mrtvici. To však dnes nikomu nedoporučujeme! Skutečností však zůstává, že obsahuje látky, které využívá farmaceutický průmysl.

Konvalinka vonná, Convallaria majalis, detail květuKonvalinka vonná, Convallaria majalis, detail květuKonvalinka vonná, Convallaria majalis, plody

-st-Foto: www.profimedia.cz