Šeřík provoní každý kout

Keřík, šeřík, květ, Syringa vulgarisŠeřík je naše nejznámější kvetoucí dřevina s nezaměnitelnými trubkovitými květy uspořádanými v latu. Ty vynikají různými barvami od modré přes fialovou až fialově červenou nebo čistě bílou. Její květy se staly symbolem lásky především kvůli měsíci květnu, k němuž už několik staletí neodmyslitelně patří. I když samotné květenství netrvá většinou ani celý měsíc, upoutá nás pronikavou vůní, která dokáže zmást hlavu užitečnému hmyzu i člověku.

Šeříků existuje bezpočet jak přírodních, tak botanických druhů, které se odlišují především květenstvím, vzrůstem, popřípadě volbou podnože, společnou vlastností jim pak je, že jsou opadavé a dají se pěstovat v klimatických podmínkách, kde se střídá léto se zimou.

V našich podmínkách lze šeřík pěstovat prakticky bez problémů. Dobře snáší i městské prostředí, kde není nouze o prach a smogy. Má rád slunné stanoviště s hlubokou vápenatou zeminou, která dokáže udržet Šeřík karpatský, keř, květ, Syringa josikaeavlhkost. Na vodu není příliš náročný, ale v době sucha bychom na zálivku – především mladých keříků neměli zapomínat. Také pravidelné hnojení od jara do konce léta mu jenom prospěje. Chceme-li se však každým rokem těšit z bohatého květenství, musíme to staré bezprostředně po odkvětu ostříhat.

Sazenice šeříku lze získat řízkováním, pro méně zkušené však bude daleko výhodnější pořídit si předpěstovanou rostlinu i s kořenovým balem zavázaným do jutové plachetky. Šeříky lze vysazovat po celou dobu vegetačního klidu, pokud nemrzne, nejvhodnější však je podzim. Pokud je z nějakého důvodu potřebujeme vysadit na jaře, musíme při výsadbě provést silnější řez a pamatovat na vydatnější zálivku. Důkladně zalévat by se ovšem měly všechny nově vysazené dřeviny, dokud hlouběji Strom, sakuranezakoření.

V záplavě růžových květů sakury

Sakura je i v našich zeměpisných podmínkách dobře známá především svými pestrými květy. Poupata jsou většinou červená, ale když se plně rozvinou, mají nádherně růžovou barvu. V dubnu a především v květnu se jimi celá koruna obalí jako cukrářská vata. V ostatních měsících roku neopakovatelné kouzlo květů sice zmizí, nicméně lesklé vejčité a podlouhle zašpičatělé listy nám budou šumět ve větru a během letních veder dávat příjemný stín.

Sakura patří mezi dřeviny vápnomilné, a bude jí tudíž vyhovovat spíše zásaditá půda. Předpokladem úspěšného pěstování je podmínka, aby se v kořenech nezdržovala voda. Okolní zem proto musí být dostatečně propustná, nejlépe se zbytky starých cihel, což zaručuje i dostatečnou vzdušnost. Z tohoto důvodu se tomuto stromu daří na bývalých staveništích, jejichž zbytky zaručují pro jeho pěstování optimální podmínky. V zahrádce bychom před jeho vysazením měli Sakura, prunus, květyvyhloubit jámu o něco více a na dno položit drenáž. Optimálním stanovištěm je takové místo, kde bude mít dostatek světla.

Při nákupu si můžeme vybrat z celé řady kultivarů lišících se jak barvou a odstínem květů, tak tvarem koruny nebo velikostí. V podstatě můžeme mít stromek o velikosti od 4 do 8 m. A ještě jedno doporučení. Sakura je náchylná na prochlazení, a proto je třeba před zakoupením dobře chránit kořenový bal před profouknutím, zejména při převozu.

-šum-Foto: www.profimedia.cz