Tařičky jsou typicky skalkové rostlinky vysoké 10 až 15 cm, které na sebe upozorní malými, ale nápadnými kvítky. Ty mohou být podle Skalničky, tařička, Aubrietta hybridajednotlivých druhů červené, fialové, modré nebo i bílé. Čtyřhranné kvítky jsou nahlučeny v hroznech. Jejich plazivé stonky s podlouhlými laločnatými listy se shlukují a vytvářejí na záhonech celé polštáře. Dostaly se k nám z jižní Evropy nebo z Malé Asie, dnes však už mezi zahrádkáři patří k oblíbeným skalničkám.

KveteníV našich podmínkách kvetou od dubna, ale květenství se často opakuje, takže se s jejich kvítky můžeme setkat běžně i v červenci nebo později.

PěstováníTyto květiny jsou vhodné do všech skalek, na zídky i do trvalkových záhonů nebo do květináčů. Vyhovuje jim suchá propustná půda s dostatkem humusu, slunné stanoviště nebo polostín. Hnojení prakticky nevyžadují. Chceme-li je mít v květináči, promíchejme nejprve humózní zeminu s pískem, můžeme přimíchat i trochu mletého vápence a drobné kamínky.

Salničky, tařička, Aubrietta hybridaSkalničky, tařička, Aubrietta hybridaSkalničky, tařička, Aubrietta hybrida

Šalvěj lékařská příjemně zavoní

Šalvěj lékařská je keřovitá vytrvalá bylina, už z dálky nápadná svými modrými až fialovými kvítky kalíškového tvaru uspořádanými do lichoklasu. Podlouhle vejčité a jemně vroubkované listy stříbrošedé až zelené barvy jsou zpočátku plstnaté, u starších Byliny, léčivky, šalvěj lékarská, Salvia officinalisrostlin však už zcela hladké. Nápadná je však především svým velmi silným aroma, které někomu může zdánlivě připomínat mentol.

Je to bylina, která se k nám dostala z teplejších oblastí, především ze Středomoří. Už ve starém Římě se pěstovala jako léčivá bylina. Na území dnešních Čech se dostala v 9. století pravděpodobně zásluhou mnichů. Od té doby byla pěstována v klášterních zahradách, dnes už patří k běžně pěstované rostlině, která na mnoha místech zplaněla.

KvětenstvíObvykle kvete již od května do července.

PěstováníTato bylinka se dá poměrně snadno pěstovat na zahrádce i v květináči. Vyžaduje pouze slunné místo a dobře propustnou – nejlépe vápenatou půdu. Nevyžaduje přílišnou zálivku, ale v nádobě ji samozřejmě nemůžeme nechat zaschnout. Velmi dobře se též množí. Semínka se vysévají v březnu, během roku z ní můžeme odebírat řízky, které na chráněném a dobře zalévaném místě snadno zakoření.

ZajímavostiZ celé řady příznivě působících látek obsahuje především silice, třísloviny a Bylinky, léčivky, šalvěj lékařská, Salvia officinalispřírodní kyseliny, které jí dávají léčebné účinky. Šalvěj lékařská působí jako antibakteriální prostředek, který pomáhá při hojení hnisavých ran, používá se k vyplachování úst při zánětech, posiluje však i trávicí soustavu a snižuje pocení, pomáhá i proti průjmům. Má blahodárný vliv také na mozek, protože zlepšuje koncentrace a pomáhá proti stresu. Používá se však také jako koření k různým masům či do polévek. Lze ji též používat jako tinkturu, kterou si můžeme sami vyrobit tak, že necháme listy a nať louhovat v alkoholu na slunném místě po dobu alespoň 10 dnů.

Bylinky, léčivky, šalvěj lékařská, Salvia officinalisBylinky, léčivky, šalvěj, Salvia officinalisBylinky, léčivky, šalvěj lékařská, Salvia officinalis

-St-Foto: www.profimedia.cz