Vřes patří k typickým rostlinám podzimu. U nás se s ním ve volné přírodě setkáme obvykle na okrajích lesů nebo horských luk, kde je kyselá písčitá půda. Zdálky nás na svoji přítomnost upozorní typickými růžovofialovými (někdy až bílými) kvítky zvonkovitého tvaru. Ty bývají seskupeny v hustých hroznech, kterými je větší část Encyklopedie, rostliny, vřes, Calluna vulgarisrostliny doslova obalena. Plodem bývá maličká tobolka. Vstřícně uspořádané maličké lístky jehlicovitého tvaru hustě obepínají rostlinu jako šupiny.

Tato keříkovitá rostlina se vyskytuje ve většině středních a nižších horských oblastí Evropy, méně často pak v nížinách. Zvláště v severních oblastech vytváří celá vřesoviště. Roste však i v jiných částech světa, například v Tunisu, Alžíru nebo na Sibiři. Většinou se objevuje na světlých místech s kyselou půdou, jako jsou bývalá rašeliniště, pastviny, okraje lesů či skalnatých výběžků.

KvětenstvíNa území Střední Evropy kvete vřes obvykle od srpna do října, podle místních podmínek může čas jeho květenství rozšířit jak směrem k horkému létu, tak i k zimě. (Pokud se v zahradnických prodejnách setkáte s obdobnou rostlinou, která kvete třeba již na jaře, nenechte se mýlit, není to vřes ale jeho příbuzný vřesovec, který je pro laika téměř k nerozeznání. Asi jediný rozdíl můžete spatřit při bližším pohledu na stavbu kvítků. Zatímco u vřesů bývá květenství čtyřčetnné, Encyklopedie, rostliny, vřes, Calluna vulgarisu vřesovců se shledáte s pětičetným. Jestliže se vám však bude líbit, klidně si dotyčnou rostlinu kupte. Její květy vám zpestří zahrádku i v další měsíce a navíc si budete moci vybrat z více barev.)

PěstováníPřestože se jedná o původně planou rostlinu, v zahrádce se vřesu daří poměrně dobře. Potřebuje vzdušné místo s dostatečným slunečným svitem, kde je chudší ale kyselá hlinitopísčitá půda odlehčená rašelinou. Na záhonku dobře snáší letní sucho, i zimní mrazivé počasí, rostliny pěstované v nádobách je však lépe přemístit pod střechu do nevytápěných prostor. V obou případech je vhodné na jaře rostlinu sestřihnout asi o jednu třetinu výšky.

OchranaEncyklopedie, rostliny, vřes, Calluna vulgarisU nás nepatří vřes rostoucí mimo území přírodní rezervace mezi bezprostředně chráněné rostliny. To ovšem neznamená, že si ho můžeme vykopávat a ve velkém přenášet do zahrádky. V takovém případě bychom se dostali do sporu s majiteli lesa a kromě toho bychom si ani příliš nepomohly, protože špatně snáší přesazování. V některých blízkých zemích, jako například v Srbsku je pak zákonem přímo chráněn, takže o dovolených pozor.

ZajímavostiAčkoliv to málokdo u nás ví, vřes patří mezi léčivé rostliny. Obsahuje třísloviny, flavonoidy, alkaloid ericolin, silici, sliz, saponiny, pryskyřice, kyselinu křemičitou i organické kyseliny a další látky, které při vhodné úpravě mají dobrý vliv na lidské zdraví. Ze sušených květů či natě vřesu se připravují čaje, které působí zklidňujícím způsobem na nervy a prohlubují spánek, současně mají močopudné a protizánětlivé účinky, takže slouží jako mírná desinfekce ledvin. Sběr provádíme v době květenství protažením mezi prsty, samotnou drogu pak sušíme při umělé teplotě do 45°C .

Encyklopedie, rostliny, vřes, Calluna vulgarisEncyklopedie, vřes, rostlinyEncyklopedie, rostliny, vřes, Calluna vulgaris

-šim-Foto: www.profimedia.cz