Primulky dokážou v zimních měsících proměnit ponurý byt v rozkvetlou zahradu. Od ledna do Velikonoc se v obchodech s květinami objevují růžově, červeně a v blízkých odstínech kvetoucí primulky japonské a primulky nálevkovité. Většinou se zde „dlouho neohřejí“ a už putují do pokojů a zimních zahrad, aby se s námi podělily o svou vůni. I když mezi téměř 500 druhy rostlinek rodu Primula zaujímají pouze nepatrné místo, jako pokojové květiny patří k nejznámějším.

Primulka nálevkovitá (Primula obonica) má nápadné nálevkovité květy s vykrajovanými okraji a žlutým středem, které jsou obvykle vybarveny do růžova a blízkých odstínů. Můžeme se však běžně setkat s bíle kvetoucími květinami či kultivary nejrůznějších barev od tmavě červené až po levandulově modrou. Květy jsou uspořádány v kulovitém okolíku na dlouhých stoncích, které se rozbíhají jako fontána nad širokými, nápadně žilkovanými listy, od řapíku formovaných do kornoutu.

Encyklopedie, rostliny, primule Tato primulka pochází z Číny, kde je pěstována jako ozdobná rostlina. I když hlavním obdobím jejího květenství je jaro, může kvést prakticky po celý rok.

Pěstování Primula obonica má ráda chlad, a tudíž ji nemůžeme pěstovat v přetopených místnostech. Optimální teplota je mezi 10 až 15 °C, při nadměrné teplotě jí žloutnou listy. Potřebuje světlé až mírně zastíněné stanoviště chráněné před přímým sluníčkem. V létě jí jenom prospěje přemístění na zahrádku, kde ji v polostínu zapustíme i s květináčem do země.

Substrát by měl být po celý rok mírně vlhký, trvalé přemokření však škodí stejně jako vyschnutí. Pro zalévání se hodí nejlépe dešťová nebo alespoň odstátá voda. Od začátku kvetení až do podzimu je třeba rostlinu přihnojovat. Chceme-li prodloužit dobu kvetení, musíme pravidelně odstraňovat zavadlé stonky. (Výjimku doporučujeme udělat pouze v případě, když potřebujeme získat semínka.) K přesazování je nejvhodnější doba, když rostlina odkvete nebo těsně před podzimním uložením pod střechu. Vyhovuje jí kyprý humózní substrát s pH okolo 6.

Množení Encyklopedie, primulky, prvosenky, primula, rostliny, květinyNejjednodušší způsob je ze semínek, která si sami vypěstujeme nebo koupíme. Vyséváme je koncem léta do skleníčku při optimální teplotě okolo 15 °C. Mladé rostlinky přezimují v chladu okolo 5 °C a po přenesení na teplejší světlé místo začínají kvést. To bývá obvykle od začátku roku do konce jarních měsíců, změnou data výsevu však můžeme čas kvetení posunout dopředu i nazpátek.

Primulka japonská (žahavá) (Primula malacoides) je pouze jednoletá květina, která nám vykvete pouze jednou, ale skutečně nádherně. Od zimních měsíců do časného jara bude nasazovat stále nové a nové přesleny voňavých kalíškových květů světle fialové nebo růžové barvy a obdobných odstínů se žlutým středem. Vyrůstají v trsech na dlouhých stoncích vyčnívajících nad výrazně žilkovanými oválnými listy se zubatými okraji. Pro okrasu se pěstuje v Japonsku a Číně, kde ovšem roste také jako plevel na rýžových polích.

Encyklopedie, primulky, rostliny, květinyTato rostlina je jako jednoletka vhodná pro nenáročné pěstitele, kteří se chtějí potěšit z barevných květů a vůně, na dlouhodobou péči však nemají čas. I ti jí však musí splnit základní požadavky zdravého růstu, kterými jsou světlé a chladné stanoviště, trvale vlhký substrát a pravidelné mlžení.

Zajímavosti Jako každá krása ovšem není ani primulka nálevkovitá určená pro každého. Její listy jsou pokryty chloupky, které u alergiků vyvolávají vyrážku, a to i bez přímého dotyku. Pokud si nejsme jisti, zda k nim patříme, můžeme si to opatrně vyzkoušet na vystavených vzorcích, s darováním však buďme opatrní.

-šum- Foto: www.profimedia.cz