Na rozdíl od příbuzných planě rostoucích durmanů, jejichž květy směřují vzhůru, jsou u brugmansií zavěšené jako zvon. Konkrétní druhy brugmansií se liší tvarem a složením okvětních lístků, vůní a především barvou. U těchto rostlin jsou nápadné i velké zašpičatělé listy s výrazným žilkováním a rovnými mírně zvlněnými okraji.

K nejznámějším u nás pěstovaným druhům patří např. Brugmansia sanguinea s nádherně rudými květy, které však nevoní. Naproti tomu bíle kvetoucí Brugmansia x candida a Brugmansia x insignis se žlutým až do červena zbarveným květenstvím vydávají sladkou opojnou vůni, která se zejména večer line po širém okolí. Brugmansie pocházejí hlavně z teplých oblastí Jižní Ameriky, jako je Brazílie, Kolumbie, Peru, Ekvádor a západní Amazonie, kde se vyskytují od nížin až po horské oblasti do 2000 m n. m. Rostou jako keře nebo stromy, které dosahují výšky až 5 m. Do Evropy se dostaly v 2. pol. 16. stol. zásluhou španělských mořeplavců.

Doba květu rostliny

Datury patří ve středoevropských podmínkách k pozdně kvetoucím rostlinám, takže nám svými gigantickými květy oslazují život od pozdního léta až do zámrazů. Mnohé však mohou nasadit na květ ještě podruhé, když je přeneseme do zimní zahrady. Patří k nim např. bílá Brugmansia x candida, která může kvést v červenci až srpnu a následně v říjnu až listopadu.

Nároky rostliny na pěstování

Vzhledem k tomu, že brugmansie nejsou zvyklé na naše zimy, můžeme je pěstovat pouze ve větších nádobách (s průměrem nad 30 cm), které přes léto umístíme venku a na podzim přeneseme do nevytápěné místnosti. Ke zdárnému růstu potřebují humózní a zároveň dobře propustnou (nejlépe muškátovou) půdu, dostatek vláhy a pravidelné přihnojování pomalu rozpustnými granulemi. Tyto rostliny dávají přednost osluněným místům, popřípadě polostínu, neměly by však být vystaveny prudkému větru. Ideální je, když můžeme květináč na zahrádce zapustit do země, rostliny na balkóně je třeba vydatně zalévat.

K přezimování je vhodná světlá chodba, kde se teplota pohybuje mezi 10 až 15 °C. Lze využít i tmavý sklep s tím, že rostlina přijde úplně o všechny listy, ale na jaře jimi znovu obrazí. Zimní zahrady nejsou úplně ideálním místem pro celou zimní sezonu, protože odkvetlé rostliny s uvadajícími listy nevypadají hezky. V této době je třeba zálivku omezit na minimum.

Pozor na škůdce! V létě si na listech datury rády pochutnávají housenky, v zimě na ni mají spadeno svilušky a mšice. Chemická ochrana je prakticky jedinou možností (Frutapon, Biool, Talstar, Sviluš stop).

Možnosti množení datury

Všechny datury je možné úspěšně množit semeny, ale těch se v našich podmínkách sotva dočkáme. Proto využíváme k rozmnožování řízky, které odebereme na konci léta a necháme je zakořenit ve sklenici s vodou.

Zajímavosti

Lilkovité rostliny a datury obzvlášť obsahují prudce jedovaté alkaloidy, které se však dají rovněž využít v medicíně. Napomáhají i při uvolňování křečí a lze je použít při léčbě astmatických chorob. (Známé jsou např. antistatické cigarety z drcených listů.) Mají i halucinogenní účinky a při předávkování mohou způsobit smrt. Indiánští kouzelníci je využívali jako rostliny navozující „spojení s bohem“ nebo také jako afrodiziakum.