Barva květu hvězdníku bývá velmi pestrá, protože tato rostlina byla vyšlechtěna ve spoustě odrůd, a co odrůda, to jiné vybarvení. Většinou se jedná o škálu mezi bílou a červenou, často se ale setkáme s různými červenobílými proužky nebo lemovanými okraji. Nápadné 10 až 15 cm veliké květy vyrážejí po třech až pěti z vrcholu dutého stvolu, který dorůstá délky od 30 do 80 cm a převyšuje tmavě zelené pásovitě protáhlé listy.

Většina rostlin z čeledi amarylkovitých, mezi které patří i hvězdník, pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde rostou podél břehů vodních toků od pobřeží až po alpínské polohy. V Evropě se pěstují převážně jako hrnkované rostliny v bytech nebo ve sklenících, v teplejších oblastech však mohou trvale růst i na otevřeném záhoně.

Květenství

Nejčastěji v druhé polovině zimy od února až do jara. Hvězdník však patří mezi rostliny, které se dají velmi dobře rychlit, takže není problém přesunout toto období dopředu nebo směrem vzad.

Pěstování

Hvězdníky patří k cibulnatým rostlinám, které po skončení květenství obvykle zatahují a nástupem nového vegetačního období vyhánějí květní stvol a nové listy. V pokojových podmínkách se jim bude nejlépe dařit na světlém stanovišti, kde se průměrná teplota pohybuje okolo 18 °C. Přeneseme je sem nebo přesadíme na konci vegetačního klidu, kdy cibule začíná samovolně rašit. Zpočátku je zaléváme málo, asi jedenkrát za dva až tři dny, při přelití by mohly uhnít. Když vyrazí stvol a začnou se objevovat listy, dávku postupně zvyšujeme a jedenkrát za 14 dní vyživujeme plnými hnojivy, dokud nevykvete. Po odkvětu odřízneme stvol blízko cibule a zálivku začneme postupně omezovat. V první polovině léta můžeme květináč s rostlinou přenést ven, kde zůstane až do úplného zatažení listů, což bývá přibližně v srpnu. Pak se zálivkou úplně přestaneme a přemístíme rostlinu alespoň na dva měsíce na chladné místo, kde teplota nepřesahuje 15 °C.

Množení

Pokud dostaneme cibuli, vysazujeme ji na podzim do substrátu smíchaného z rašeliny, hrubého písku a kompostu s tím, že na dně květináče uděláme drenáž. Sázíme do takové hloubky, aby přibližně jedna polovina cibule vyčnívala nad povrch. Dokud nezačne vyhánět, zaléváme střídmě, pak pokračujeme jako při přesazení.

Při množení z malých dceřiných cibulek počítejme s tím, že rostlina začne kvést po dvou až třech letech.

Semena vyséváme co nejdříve po uzrání do nádoby se substrátem. Umístíme ji v mírně vlhkém prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 17 °C. Vzešlé rostlinky pak pěstujeme trvale bez klidového období až do doby prvního kvetení. První přesazování provádíme na podzim.

Choroby a škůdci

Pozor na třásněnky, roztoče a červenou spálu!

Zajímavosti

Při manipulaci s touto rostlinou je třeba větší opatrnosti, protože obsahuje jedovaté látky, které způsobují žaludeční potíže.

Foto: www.isifa.com