Jak napovídá český název, jedná se o časně kvetoucí dřevinu, jejíž květy se objevují na konci zimy a předznamenávají příchod jara.

Mají světle žlutou, někdy až skoro bílou barvu a jsou složeny z řady soudečkovitě nebo vajíčkovitě protáhlých okvětních plátků s velice nápadným purpurově vybarveným středem, kde opět silně kontrastuje sněhobíle zbarvený pestík obklopený stejně jasnými prašníky ve tvaru hvězdy. Když si přimyslíme, že tyto 2 až 3 cm veliké kvítky s voskovým povrchem vydávají velmi intenzivní vůni, naše zahradnické srdce zaplesá.

Tento opadavý keř dorůstá poměrně velké výšky, má mírně hranaté - v mládí chlupaté letorosty, z nichž vyrážejí šedozelené větve obalené vstřícnými vejčitě eliptickými až kopinatými listy s hladkým okrajem, které jsou zespodu porostlé chloupky. Plodem jsou jednosemenné nažky ve tvaru protáhlé soudečkovité šešule, které však v našich podmínkách nedozrávají.

Zimokvět časný pochází z Číny a je jedním ze šesti druhů opadavých i stálezelených keřů rodu Calycanthaceae, které se vyskytují převážně v lesích. Díky své mrazuvzdornosti si získal oblibu i v evropských zahradách.

Květenství

V našich podmínkách kvete od ledna do března.

Pěstování

Náš původem čínský keř potřebuje plně osluněné stanoviště s jakoukoliv úrodnou a dobře propustnou půdou neutrální nebo mírně zásadité reakce. Optimálním místem je záhonek v blízkosti osluněné zdi, kde je můžeme pěstovat jako samostatné dřeviny nebo ve formě keřových rabat.

Zimu snáší dobře, pouze nevyzrálé dřevo může poškodit mráz. Řez se provádí bezprostředně po odkvětu, kterým se odstraňují jen zaschlé nebo vybočující a překřížené větve pro zachování tvaru. Do větších zásahů se nepouštíme. V případě, že keř vyvazujeme u zdi, seřízneme odkvetlé výhony na 2 až 4 očka od kostrových větví a odstraníme výhony směřující ke zdi.

Množení

Vzhledem k tomu, že v našich podmínkách plody obvykle nedozrají, je lépe zvolit vegetativní způsob množení pomocí řízků z měkkého dřeva. Ty odebereme během léta a po ošetření stimulátorem okamžitě napícháme do pěstebního substrátu. Pokud seženeme čerstvě vyzrálá semena, můžeme je okamžitě vsadit do nádob se substrátem, které uložíme ve studeném pařeništi.

Zajímavosti

V Číně se zimokvěty pěstují především pro velmi intenzivní vůni svého květenství, jejich plody jsou jedovaté.

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com