Blatouch americký (Caltha leptosepala) je vytrvalá bíle kvetoucí rostlina, která miluje vlhko. Vyberete-li pro ni bahnité místečko na mělčině nebo alespoň trvale vlhký záhon, kam jenom občas dopadají sluneční paprsky, bude milovat i vás. Odvděčí se vám stříbrně bílými kvítky o průměru dvou až tří centimetrů složenými z oválných okvětních lístků, z jejichž středu vyráží chomáček nápadně žlutých tyčinek, které svým nahlučením připomínají malou pampelišku. Všechny květy se otevírají koncem jara na 15 až 20 cm dlouhých bezlistých stoncích. Husté srdčité listy vyrůstají samostatně a působí dojmem ikebany, kde do naaranžovaného temně zeleného podnosu jsou napíchány květiny.

Z jakého kontinentu pochází blatouch americký, by bylo zbytečné uvádět. Připomeňme jen, že jeho teritorium se táhne od Aljašky po Albertu až na jih ke Kretonu, Utahu a Novému Mexiku. Tento druh patří k menšímu rodu vlhkomilných trvalek, pod který spadá asi 10 různých blatouchů vyskytujících se v mírných nebo chladných oblastech severní polokoule. U nás roste ve volné přírodě blatouch bahenní.

Všechny rostliny mají kalichové žlutě nebo bíle zbarvené květy, které se objevují na dlouhých stoncích po probuzení ze zimního spánku. Listy raší teprve po nich a následně je dohánějí.

Květenství

V našich podmínkách kvete od dubna do května. Jakmile odkvete, přeměňují se květy v měchýřky s drobnými semínky.

Pěstování

Jak jsme se již zmínili, náš blatouch potřebuje polozastíněné místo a velmi vlhkou až bahnitou půdu. Roste však i v mělké vodě. Nemáme-li jezírko s postupně se svažujícím břehem, můžeme ho umístit do plastového košíku, který upevníme těsně pod hladinou, aby se nepotopil. V takovém případě ho ale musíme na zimu přenést na chráněné místo. Rostliny kořenící v zemi můžeme během zimních měsíců klidně nechat venku, zimu snášejí velmi dobře.

Chceme-li blatouch bahenní umístit ve společenství jiných rostlin, mějme na paměti, že dorůstá maximálně do výšky 30 cm, a vybírejme pro něj tudíž taková místa, kde nebude zastíněn většími druhy.

Množení

Semena vysejeme co nejdříve po vyzrání do trvale vlhkého substrátu v polozastíněném a chladném pařeništi. Blatouch lze ovšem množit i pomocí odnoží.

Zajímavosti

V dřívějších dobách byly blatouchy využívány v lidovém léčitelství jako projímadlo, antirevmatikum a proti kašli. Vzhledem k tomu, že tyto rostliny obsahují jedovaté látky, byly ze seznamu léčivých rostlin prakticky vyčleněny a můžeme se s nimi setkat většinou jen při výrobě homeopatických léků.