Pozor na cibule

Pokud cibuloviny na léto vyndáváte ze země, buďte opatrní. Právě v cibulích se skrývají látky, které můžeme označit jako jedovaté. U některých zahradních rostlin může dojít k záměně s cibulí kuchyňskou nebo s česnekem. Nejspíš rychle poznáte, že jste se spletli, protože chuť neodpovídá tomu, na co jste zvyklí. Ale co děti, které jsou malé a teprve ochutnávají svět? Pokud vám budou po odkvětu pomáhat s vybíráním cibulí, pozorně je hlídejte, a to nejen aby nic nestrkaly do pusinky, ale také aby cibulky příliš náruživě neohmatávaly. Citlivější pokožce hrozí podráždění.

O jejich skladování již byla řeč, ale nezapomeňte, že vaše zahradní klenoty by rozhodně neměly sdílet jednu poličku nebo krabici s čímkoli k jídlu.

ČTĚTE TAKÉ:

Narcis je nejnebezpečnější

Krásné květiny se v současné době pěstují v nejrůznějších odstínech, od bílé přes žlutou až po oranžovou. Jejich jedovatost je ovšem porovnávána s konvalinkami, které patří rozhodně mezi „top ten“ jedovatých rostlin ve střední Evropě. Popisy otravy, které jsou většinou u všech rostlin podobné a začínají bolestmi břicha a pokračují přes průjmy a zvracení, končí u narcisu až u křečí a závratí. Nebojte se jich a jenom si vezměte na manipulaci s nimi rukavice a dětským pomocníkům dejte na hraní raději něco jiného.

Pokud se dostanete do míst, kde kvetou narcisy ve větším množství, tak se vám může také stát, že vás z jejich intenzivní vůně rozbolí hlava. Jste-li citliví, můžete se načichat až na hranici migrény.

Narkissos byl nejkrásnější

Pravděpodobně všichni vědí, že narcisky dostaly své jméno podle mladého muže. Ví se o něm, že byl nejkrásnější ze všech, ale za svou krásu platil tím, že se na sebe nesměl podívat. V jeho dalším životopise se vyskytují pletky s vílou Echó, která se mu chtěla pomstít za neopětovanou lásku a jeho obraz mu ukázala. Dívka si moc nepomohla, protože Narkissos se už od svého obrazu na vodní hladině nikdy neodtrhl. A proto se květy narcisů vždy otáčejí k vodě. To všechno je pohádka, zejména co se týče poslední věty. Pravda je taková, že květinám dělá dobře hojná jarní vláha, s jejíž pomocí se jejich květy rozvinou do krásy.