Sasanka něžná (Anemone blanda) je pro naše alpinkáře určitou raritou. Na rozdíl od běžně pěstované sasanky hajní (Anemone nemorosa), jejíž bílé kalíšky patří k tradičním symbolům nastupujícího jara, uvítá sasanka něžná sluneční paprsky květy složenými ze spousty oválných lístků modré barvy. Když si k nim ještě přimyslíme zářivě žlutý střed, je třeba uznat, že je to skutečná rozkoš. Ostatně, proč by se jinak této rostlině neříkalo též „sasanka rozkošná“ nebo také „nádherná“. I když zahradníci vyšlechtili během let spoustu kultivarů s růžovým i bílým květenstvím, budou modře vybarvené sasanky stále patřit k nejvzácnějším.

Z ENCYKLOPEDIE ROSTLIN VYBÍRÁME:

Každý z kvítků dorůstá průměrné šířky až 6 cm a nese ho 10 až 15 cm vysoká lodyha obrostlá trojčetnými zubatě zastřihovanými listy, které zakrývají přízemní část rostliny. Sasanka rozkošná se k nám dostala z Balkánského poloostrova a Turecka, kde se nejčastěji vyskytuje v podrostu křovin a listnatých lesů. Ve vyšších polohách se s ní můžeme setkat na otevřených místech uprostřed skal. Patří k rodu zahrnujícímu přibližně 120 druhů nejrůznějších a v různou dobu kvetoucích vytrvalých bylin se svazčitými, plazivými i hlíznatými kořeny, které se vyskytují na zcela odlišných stanovištích severní i jižní polokoule. Hlíznaté druhy pocházejí hlavně ze Středomoří a Střední Asie, kde vládne horké léto, a proto kvetou na jaře.

Květenství

V našich podmínkách rozkvétá sasanka něžná během března a dubna.

Pěstování

Sasance něžné se bude vzhledem k jejímu původu nejlépe dařit na polozastíněném i osluněném stanovišti s dobře propustnou humózní až lehce písčitou půdou, která v létě mírně vysychá.

Své uplatnění najde ve skupině ostatních hajních rostlin, jako je bíle kvetoucí sasanka hajní (A. nemorosa), žlutě kvetoucí sasanka pryskyřníkovitá (A. ranunculoides) nebo její kultivar Anemone blande „Radar“ s červenofialovými květy a světlým středem.

Tato rostlina není zvyklá na extrémně nízké teploty, a proto v zimě potřebuje kryt, který ji ochrání nejenom před silnými mrazy, ale též nadměrnou vlhkostí. V chladnějších oblastech ji pěstitelé na zimu raději vyjímají ze země a ukládají pod střechu na nevytápěné místo, kde zůstává do začátku jara.

Množení

Původní druh se výborně rozmnožuje ze semen, která vyséváme ihned po dozrání do nádob umístěných ve studeném pařeništi či jiném chladném místě. Sasanka se snadno rozmnožuje i dělením dceřiných hlízek, které provádíme po zatažení. Všechny vyšlechtěné odrůdy množíme pouze tímto způsobem.