Pugétky konvalinek jsou jasným důkazem, že jaro už je tady a že zima se nevrátí. Bílé květiny kvetou většinou po fialkách, které vydávají také omamnou vůni, ale jen do první jarní bouřky – jak říká pranostika. Letos je všechno trochu později, ale silné slunce snad všechno rychle dožene.

Každé malé dítě ví…

... že je konvalinka jedovatá. Je to u nás rostoucí bylina, jejíž jedy patří k nejprudším. Toxikologové si s nimi umí patřičně pohrát. Údajně se podařilo z rostliny izolovat přes dvacet glykosidů, které byly po konvalince různě pojmenovány – konvallamarin, konvallosid, konvallatoxin a podobně. Všechny tyto jedy působí především poruchy srdeční činnosti nebo problémy s ledvinami. Nejvíce jedovatých látek je v květech, ale vzhledem k reputaci, kterou konvalinka má, je asi nikdo jíst nebude. Jedovatá je i voda z vázičky. Nebezpečí hrozí u listů, které se dají zaměnit za listy česneku medvědího, který raší přibližně ve stejnou dobu. Česnek má ale tak charakteristickou vůni, že její absence u konvalinek by nás měla překvapit.

Rostlina jako marketing

Zejména ve Francii jsou konvalinky emblematickou rostlinou prvního máje. Nejedná se o žádnou dlouhou tradici. Někdo si zkrátka mezi dvěma světovými válkami vymyslel, že se konvalinky budou prodávat na prvního máje. Důvody byly asi jednoduché. Jsou to rostliny, které se dají snadno nasbírat v lese, jejich vůně je opravdu svůdná, navíc kytičky vydrží, protože jsou odolné. Tento zvyk byl údajně založen ve francouzském městě Nantes.

ČTĚTE TAKÉ:

Čarodějná moc konvalinek

Není rostliny, aby ji neprovázela nějaká pověst. Konvalinky se dříve používaly v léčitelství jako prostředek na různé srdeční problémy. To se dnes už opravdu důrazně nedoporučuje. Spojitost se srdcem ale má. Jsou s ní spojeny nejrůznější mýty, které se pojí též se svátkem čarodějnic a vyvoláváním lásky. U nás jistě na prvního máje nevykvetou. Jejich vůni si budeme moci užívat později, ale pozor na ni. Nedoporučuje se dávat si konvalinky do ložnice. Ne že by otrávila, jen nám může otrávit následující den bolestí hlavy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com