I když se dnes milenci líbají pod rozkvetlou třešní, není to zvyk ryze český, ale asijský. Třešňové květy symbolizují ženskou krásu, lásku, náklonnost a jaro, ale pro svou krátkou dobu květu jsou symbolem pomíjivosti života. V Japonsku jsou oblíbeným motivem na všech druzích spotřebního zboží, jako jsou kimona či nádobí.

Během druhé světové války byla sakura častým motivem na bojových bombardérech a připomínala intenzitu a pomíjivost života. Doba, kdy sakury vykvétají, zpravidla v dubnu, je v Japonsku natolik významná, že v této době začíná školní i fiskální rok. Sakury figurují při všech významných slavnostech, jakými jsou třeba svatby, kdy se podává sakura-yu, nápoj podobný čaji, který se připravuje z horké vody a květu třešně konzervovaného v soli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sakury v zahradách

Z botanického hlediska řadíme sakury do rodu Prunus. Tento obsáhlý rod rozčlenili botanikové do několika samostatných rodů: Amygdalus – mandloň, Armeniaca – meruňka, Cerasus – višeň a třešeň, Padus – střemcha, Persica – broskvoň, Prunus – slivoň a Laurocerasus – vavřínovec. Jedná se buď o stromy, nebo keře, zpravidla s bílými nebo růžovými pětičetnými květy, které rozkvétají od dubna do května. Listy jsou pilovité. Na zahradě jim najdeme slunná stanoviště, s dostatečně propustnou půdou, která má alkalickou půdní reakci. Na vláhu jsou nenáročné, vyhovují jim spíše sušší stanoviště, náročnější jsou pouze střemchy. Díky kultivarové rozmanitosti najdeme zástupce na menší i rozlehlé zahrady.

TOP 5 do zahrad

Prunus serrulata – třešeň pilovitá pochází z Číny, Koreje a Japonska. V mládí má vzpřímenou nálevkovitou korunu, která je ve stáří široká. Listy jsou protáhlé zašpičatělé. Nejkrásnější jsou plnokvěté kultivary ´Kanzan´ - růžová, ´Hisakura´- růžová, ´Kiku-shidare-sakura´- převislá s růžovými květy, ´Shirofugen´- bílá, ´Amanogava´- sloupovitá s jednoduchými růžovými květy.

Prunus sargentii – třešeň Sargentova – je otužilejší než předchozí druhy, dorůstá do výšky 15 metrů. Kvete růžově časně zjara před rašením listů, na jaře raší červenými listy a stejnou barvou se zbarvuje na podzim.

Prunus subhirtella – višeň chloupkatá – dorůstá do 10metrové výšky, větvičky jsou subtilní a mírně převislé. Květy jsou růžové nebo bílé a po odkvětu se vytvářejí černé peckovičky.

Prunus padus – střemcha obecná – domácí druh, který se vyskytuje v lužních hájích, často v podrostu vyšších stromů. Květy jsou silně vonné.

Prunus cerasifera – myrobalán třešňový – strom keřovitého vzrůstu, který pochází ze západní Asie. Dorůstá do výšky okolo 8 metrů. Nejoblíbenější jsou červenolisté kultivary – např. ´Atropurpurea´ nebo tmavá ´Nigra´.

Přírodní léčitelství

Kůra třešně obecné dodává lahodnou chuť a vůni léčebnému prostředku proti kašli, který se nejčastěji připravuje ve formě sirupu a je účinný zejména při suchém kašli. V tradiční čínské medicíně platí třešně za teplé a sladké a ovlivňují dráhy srdce, sleziny a žaludku. Povzbuzují krevní oběh a čelí „chladným“ onemocněním, jako je například artritida nebo revmatismus.