I když dosahuje maximální výšky 30 cm, má dlouhý plazivý kmínek, který dorůstá až do metrové vzdálenosti. Drobné 3 až 7 mm velké kožovité listy s lesklým povrchem vyrážejí střídavě na postranních větévkách, kde zůstávají po celý rok. V jejich paždí nebo na koncových větvičkách se na přelomu jara a léta objevují drobné narůžovělé až růžové kvítky, složené ze čtyř korunních lístků, které se po rozvití ohýbají dozadu. Plody jsou jedlé červené bobule o průměru 5 až 10 mm.

Žoravina náleží k čeledi vřesovcovitých a je jedním ze 450 druhů rodu brusnice (Vaccinium), které se vyskytují na rašeliništích, vřesovištích a podmáčených smrčinách severní polokoule, ať už se jedná o alpínské pásmo Evropy, Severní Ameriku, Sibiř, či Japonsko. U nás se vyskytuje ve volné přírodě například na Šumavě, Třeboňsku a v Hrubém Jeseníku, kde patří k ohroženým druhům a je ze zákona chráněna. V zahrádkách se pěstuje zejména pro dekorativní listy a plody.

Květenství

V našich podmínkách od května do konce července.

Vlastnosti

Plody klikvy bahenní mají podobné vlastnosti jako brusinky a také se obdobným způsobem zpracovávají. Vyrábějí se z nich marmelády, sirupy a kompoty nebo se prodávají v sušeném stavu. Takto upravené se konzumují přímo nebo se z nich dá připravit osvěžující nápoj. Čerstvé bobule jsou kyselé, obsahují však vysoké množství vitaminu C.

Pěstování

Klikva bahenní nevyžaduje náročnou péči, musíme jí však umožnit, aby rostla v podmínkách odpovídajících jejím základním požadavkům. Je to především dobře propustná kyselá půda s vysokým obsahem rašeliny a příměsí písku, a dále polozastíněné stanoviště.

Ve vápenaté půdě se jí rozhodně dařit nebude! Během vegetačního období vyžaduje pravidelnou zálivku – nejlépe dešťovou vodou, v době kvetení a těsně po ní se však vyhněme postřikům a zavlažujme podmokem. K hnojení používáme rozpustná hnojiva bez vápenaté složky, lze též využít hnojiva pro rododendrony a azalky. Zimní období přečká bez obtíží, klikvy jsou zvyklé na mrazy až do minus 40 °C.

Množení

Pomocí řízků odebíraných od poloviny do konce léta můžeme klikvu dobře množit. V té tobě můžeme také začít s hřížením. Na podzim lze vysévat semena do nádob ve studeném pařeništi. Mladé rostlinky přesazujeme na začátku léta.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com