Kdo byla růžová hraběnka Marie Henrieta Chotková? Zakladatelka jednoho z největších a nejstarších rozárií v Evropě, pěstitelka a sběratelka růží, dokonce růže také šlechtila. Byla vnučkou českého šlechtice Heřmana Chotka, který se v roce 1813 přiženil do Uherska. Rod Chotků je historicky spjat se zámky Veltrusy, Kačina, Bělušice či Nové Dvory.

Žofie Chotková, manželka tragicky zavražděného následníka trůnu Františka Ferdinanda byla vzdálenější sestřenice Marie Henriety, jejich tatínkové jsou bratranci.

Hraběnku Marii Henrietu Chotkovou uznávali a vysoce ctili růžařští velikáni v Evropě, se kterými také čile spolupracovala. Právě do hraběnčina rozária posílá v první třetině 20. století na praxi Wilhelm Kordes svého syna Petra. A je to opět firma Kordes, která představuje v roce 150. výročí hraběnčina narození světu novou růži pojmenovanou po této vzácné ženě.

Čím je růže výjimečná? Vyniká skvělým zdravím, je odolná vůči mrazu. Má vzhled historické růže, ale kvete opakovaně po celou sezonu a navíc výrazně voní. Spojení krásy, vůně a vitality v jedné rostlině stále není u růží obvyklé.

Představuje mnohokvětou záhonovou růži, dorůstá do výšky 80 cm a šířky 50 cm. Kvete růžově, květ je široký a plný. Uplatní se jako solitéra i ve skupinkách. Díky vysoké odolnosti vůči houbovým chorobám nevyžaduje postřiky. Růže je zařazena do skupiny Parfuma společně s voňavými růžemi Gräfin Diana (temně červené barvy s odstíny bordó) a Constanze Mozart (světlounce růžová).

Křest růže proběhne na zámku Dolná Krupá, kde hraběnka Marie Henrieta Chotková strávila celý život a právě zde vybudovala své rozárium. Rozárium definitivně zaniklo v roce 1947, ale v současné době se postupně obnovují aspoň výsadby růží v zámecké zahradě. O odkaz hraběnky se také snaží pečovat Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, letos zde proběhne již 6. ročník slavnosti růží (8.- 9. 6. 2013)

Rostliny a vše kolem péče o růže, propagaci pěstování růží a distribuci růží zajišťují zástupci firmy Kordes v ČR a SR Ing. Jiří Prouza a Ing. Vladimíra Prouzová (www.nejkrasnejsi-ruze.cz). První představení růže v ČR proběhne 13. června 2013 na zahájení výstavy Růžová zahrada v Lysé nad Labem (13.- 16. 6.). Posléze bude v zahradnickém centru Chládek ve Střešovicích, kde se konají 20.- 23. 6. 2013 dny růží a následuje zahradní centrum Hortis v Čáslavi od 13. 7. 2013.