Sekvojovec obrovský je mohutný jehličnan pocházející z pohoří Sierra Nevada v Kalifornii. V mládí má štíhlou jehlancovitou korunu, starší stromy mají větve rozprostřené do šíře. Borka je nápadně měkká a tlustá (může dosahovat až půlmetrové šířky), u statných stromů je hluboce zbrázděná. Obvykle má rezavou až tmavě hnědou barvu. Jehlice jsou uspořádány ve spirále nebo ve třech podélných řadách.

Jsou dlouhé, kopinaté nebo šupinovité. Oproti sekvojím bývají o něco nižší, ale prvenství si drží v obvodu kmene. Jeden z nejstarších stále žijících sekvojovců – „Generál Sherman“ je v současnosti vysoký okolo 95 metrů a při patě kmene dosahuje průměru 17,6 metru. Jeho celková váha je odhadována na 1 200 tun a věk na 2 700 let. Monumentální výška sekvojovců v sobě však nese několik nevýhod. Často mívají poškozené vrcholy, které jsou buď poškozeny bleskem, nebo odumírají vlivem ztíženého čerpání vláhy a živin do nebeské výšky koruny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kam s ním?

Sekvojovce jsou u nás naprosto nenáročné mrazuvzdorné dřeviny, kterým vyhovuje plně osluněné stanoviště s dostatkem vláhy a živin. S ohledem na jejich rozměry vyžadují dostatek prostoru a hodí se jen do velkých zahrad. Vyniknou solitérně, ale i v menších skupinách 2 – 3 stromů. Rozmnožit si je můžete i sami výsevem, je to ale náročný a zdlouhavý proces, proto si raději kupte sazenici v zahradním centru.

Použití

Ačkoli je dřevo sekvojovce odolné vůči trouchnivění, je poměrně křehké a lámavé, a proto se nehodí ke stavebním účelům. Používá se na výrobu šindelů a plotních latěk, dokonce i na produkci zápalek. V USA se občas pěstuje jako vánoční stromek. Původní obyvatelé si brali jen dřevo z přirozeně padlých stromů, nikdy nevztáhli ruku na živý strom. Indiáni dělali ze sekvojí a sekvojovců kánoe tak, že kmeny za pomoci ohně vydlabali a opracovali je jednoduchými kostěnými a kamennými nástroji. Když přišli Evropané se sekerami, pilami a dynamitem, bylo zapotřebí tří lidí a pokácení jednoho stromu jim trvalo minimálně týden.

Léčebné účinky

Severoamerické kmeny používají mladé zahřáté sekvojové jehličí ve formě obkladů na bolesti uší a lepkavou mízu užívají s vodou jako povzbuzující prostředek a tonikum. Pijí nálevy z kůry jako lék proti žloutence a k pročištění krve.

Nejstarší exempláře v Čechách

Pokud chcete vidět sekvojovce na vlastní oči, zavítejte do Ratměřic v okrese Benešov, kde rostou dva čtyřicetimetrové sekvojovce. Další potom naleznete v Chabaních (okres Uherské Hradiště), kde mají 32 metrů vysoký exemplář s obvodem kmene 612 centimetrů, nebo v Kravsku (okres Znojmo), kde mají třicetimetrového krasavce.