Pokud si myslíte, že jste sami se svou vášní pro sbírání živých rostlin do své domácí zahrady, tak se mýlíte. Nepřekonatelnou touhou mít doma na záhonku nebo alespoň za oknem nějaký suvenýr z léta, trpí nejeden vášnivý zahrádkář. Různé rostliny snášejí cestování různě dobře. To samozřejmě nemluvíme o administrativních a zákonných překážkách. Ty dokážou opravdu pěkně zavařit. Přivážení sazenic nebo rostlinných řízků od Středozemního moře se odolává těžko, protože to jde velmi snadno. Nesmíme však zapomínat, že rostliny, které vyrostly pod silným sluncem, mohou obsahovat i více jedovatých látek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oleandr rozbuší srdce

Jednou z často přivážených rostlin je oleandr obecný. Ve Středozemí kvete na všech promenádách, u hotelů i apartmánů, na plážích… prostě všude. Je velmi snadné si ho utrhnout a v mokrém hadříku nebo jen vlhkém papírovém ubrousku přivézt domů, kde se ho pokoušíme zakořenit. Doma nikdy tak pěkně nekvete, ale pořád v sobě nese ty vzpomínky na dávnou dovolenou. Oleandry jsou ale překvapivě jedovaté. Obsahují podobné látky, jaké se vyskytují v náprstníku, jedné z našich nejjedovatějších rostlin. Jedná se především o drogy ovlivňující srdeční činnost. Po požití rostliny dochází k nebezpečným fibrilacím.

Jedovatý je celý

Všechny části rostliny jsou jedovaté. Otrávit by se mohly děti ocucáváním květů. Možná, ale dosti nepravděpodobná je záměna s dospělými listy blahovičníku neboli eukalyptu a také s vavřínem neboli bobkovým listem. V dřívějších dobách se ve Středomoří používaly rozdrcené oleandrové listy jako jed na myši a krysy, ale také k vyvolávání potratu nebo dokonce k páchání sebevražd. Protože leckterá droga má v malém množství léčivé účinky, je i oleandr předmětem zkoumání. Jeho působení by mohlo naopak být využito v přípravě léků proti rakovině.

A morbidní příběh?

Když táhl Napoleon v roce 1808 do Španělska, jeho vojáci kdesi ukořistili jehně. Maso si napíchli na oleandrový rožeň a upekli si ho na oleandrovém dřevě. Pověst praví, že z dvanácti mužů to osm nepřežilo a zbytek utrpěl vážnou otravu. Trochu málo na vojenský oddíl, takže se nejspíš jednalo o skupinku, která se oddělila od armády.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com