Na jaře řežeme větve o větším průměru než 3 cm, které jsme neřezali na podzim. Na podzim řežeme větve pouze menšího průměru. Obecně má třešeň korunu ve tvaru pyramidy. U třešně je třeba dbát na větší vzdálenost mezi hlavními větvemi. Je to z toho důvodu, že má třešeň velmi bujný růst. A větve by si tak velmi brzy stínily navzájem. Hlavní větev určitě neseřezávejte, rychle by vyrašily nežádoucí výhony. To by mělo za následek snížení úrody. Třešeň tvoří velké stromy a je vhodná pro velké zahrady. Pokud máte zahradu malou, pořiďte si vřetenový zákrsek, nebo višeň, která tvoří menší korunu.

Při řezu třešní mějte na paměti tyto 3 zásady – koruna by se měla skládat ze tří nebo čtyř základních větví. Zachovávejte větve, které z kmene vyrůstají pod úhlem 45°. Zbytečně nezkracujte nové výhony. Jen ty, které dorostou do délky víc než 60 cm.

ČTĚTE TAKÉ:

První 2–3 roky po výsadbě provádějte výchovný řez. Třešeň špatně snáší hluboký řez a obecně není vhodná k přesnému tvarování. Korunu tvarujte čistě jen, co se kvality úrody týče – prosvětlujte a odstraňujte konkurenční výhony. Větve zastřihujte a tvarujte na základ pyramidové koruny. Jednou za 2–3 roky sesaďte vrchol stromu na níže rostoucí větev. Po sklizni provádějte výchovný řez. Tímto řezem korunu pouze prosvětlujte.

Před samotným řezem se na strom podívejte s odstupem. Zapamatujte si, která větev je nejslabší a která nejsilnější. Zakraťte nejslabší, a podle ní symetricky upravte ostatní. Základní kosterní větve by měly být v úhlu 45°. Určitě nenechávejte větve pod ostřejším úhlem. Ty odstraňte. Třešni postačí maximálně 5 kosterních větví.

Starší stromy – třešeň zmlazujte každoročně. Hlavní větev může růst nakřivo. Pokud se vám nelíbí, zbytečně ji nezkracujte a už vůbec ji zbytečně neodstraňujte. Zkracujte ji pouze v případě, že se strom vytahuje pouze do výšky. Každý třetí rok při sklizni můžete odříznout nejhořejší větve, i s třešněmi, které nelze sklidit (očešete si je až na zemi). Rány po řezu vždy zatřete štěpařským voskem, aby dřevo nepraskalo. Starší stromy můžeme zmlazovat průřezem až o 40 % objemu koruny. Řezem na podzim můžeme dát do pořádku i starší nebo velmi starý strom.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com