Pokud byste se rozhodli pěstovat ho na zahradě, můžete si sazenice zakoupit nebo oddělit z volně rostoucích rostlin z přírody. Pokud splníte základní podmínku na vlhko, můžete ho pěstovat na slunném i polostinném stanovišti.

Tužebník je trvalka, dorůstající až do dvoumetrové výšky. Lodyha je přímá, hranatá, lysá, v horních patrech bohatě větvená. Lichozpeřené listy se skládají z 2 až 5 párů vejčitých, na okraji dvojitě pilovitých lístků. Listy jsou z horní strany zelené a lysé, ze spodní bělavé plstnaté. Květy jsou v bohatých vrcholících, mají běložlutou barvu a silné aroma, podobají se bezu. Tužebník jilmový bychom mohli zaměnit s tužebníkem obecným, ten je ale drobnější a rub i líc listu je hladký, bez jakýchkoli chloupků.

ČTĚTE TAKÉ:

Léčebné účinky

Tužebník je vynikající močopudná bylina, navíc podporuje tvorbu potu, a odvádí tak škodlivé zplodiny z organismu. Používá se při infekčních onemocněních, zejména chřipkách a různých jiných onemocněních, která jsou doprovázena horečkami. Snižuje horečku a tlumí bolesti. Léčí revmatické obtíže a dnu (podporuje vylučování solí z organismu), zlepšuje zažívání, zmírňuje překyselení žaludku, léčí žaludeční vředy a gastritidu. Zevně se používá k očním výplachům a při zánětu spojivek. Obklady z tužebníku se dávají na klouby postižené revmatickými a artritickými bolestmi. Zlepšení alergických potíží, zejména u pylových alergií, zaznamenali někteří pacienti při pravidelném pití nálevu. Z tužebníku se vyrábí tinktura nebo nálev, který využijeme ve formě čaje nebo k obkladům. Čaj pijeme horký, na detoxikaci organismu minimálně 0,5 – 1 litr denně.

Nežádoucí účinky

Tužebník obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, před více než sto lety se z něj začal vyrábět aspirin (acylpyrin). Neměli by ho tedy používat lidé, kteří jsou na tuto složku přecitlivělí. V některých případech byly zaznamenány potíže u astmatických pacientů, u kterých došlo k zúžení průduškové trubice. Jinak je tužebník bylinka vhodná pro malé děti, těhotné i kojící ženy.

Zajímavosti

Z pupenů se extrahují vonné látky, které slouží k výrobě parfémů. V kuchyni mohou hospodyňky použít tužebník k dochucení ovocných vín nebo pivních speciálů, kořen slouží k výrobě černého barviva na textil.