Sangerhausen leží v Německu, ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko nedaleko od známějšího města Halle. To vše je jižně od pohoří Harz. Městečko v sobě spojuje starobylou historii s nejmodernějším pěstitelstvím. Vzniká tak bizarní, ale velmi zajímavý koktejl. Sangerhausen byl již v raném středověku důležitým hornickým městem. Těžila se tady především měď a další kovy. Dnes jsou doly uzavřené, je u nich muzeum a některé štoly jsou přístupné. Těžní věže jsou natřené na zeleno a na červeno a jejich panorama je neobvyklým pozadím pro významné evropské rozárium.

ČTĚTE TAKÉ:

Růže jako vášeň

Pěstování růží a shromažďování nejrůznějších druhů těchto keřů je vášeň, kterou lze snadno pochopit. Růže jsou nádherné květiny a množství jejich druhů, tvarů a barev je opravdu opojné. Nové odrůdy stále vznikají a ty staré jsou v ohrožení, že se vytratí z paměti a zmizí z parků nebo zahrad. Není divu, že vzniknou takové spolky, jako je Sdružení německých přátel růží. Tomuto spolku dnes Evropa vděčí za jednu z největších sbírek růží, která se nachází právě v německém Sangerhausenu.

Historie rozária

Již v roce 1897 nabídl trevírský pěstitel Peter Lambert výše uvedenému spolku vytvoření rozária. Prvním cílem byla záchrana ohrožených variet. Vyjednávání se Sangerhausenem se ujal Albert Hoffmann. Město mu poskytlo park a již v roce 1903 bylo rozárium otevřeno. Plocha jeden a půl hektaru ale brzy nestačila. Sbírka se postupně rozrůstala, takže v současné době je zde největší sbírka růží na světě.

Nejen růže

Rozárium je v červnu nejkrásnější, protože kvete nejvíce růží. V parku je však mnoho dalších druhů dřevin i bylin. Nechybí skleníky a lavičky pod besídkami. Půdorys parku je navržen velmi příjemně. Střídají se tady pravoúhlé chodníky s klikatými pěšinkami. Popínavé růže jsou vyvedeny na konstrukcích, pod nimiž se můžete zastavit a vykoupat se v jejich vůni. V rozáriu můžete strávit celý den, případně se můžete zúčastnit nějaké zajímavé akce. Konají se tu jednak různé zábavy, ale samozřejmě i mnoho odborných akcí týkajících se péče o růže.

Foto: Rosenstadt GmbH Sangerhausen