Dárkové kytice pro pány a děti musí být v určitém ohledu zvláštní, měli bychom při jejich vazbě zohlednit zájmy toho, komu je darujeme, a proto používáme u pánů doplňky, jako jsou doutníky, cigarety, salámky, klobásky aj., u dětí potom bonbóny, malé čokolády, lízátka apod. Složitější vazby svěřte odborníkům, ty jednodušší zvládnete sami a posloužit vám k tomu mohou nejen květiny na vašich záhonech, ale i jejich listy.

ČTĚTE TAKÉ:

Kytice pro děti – k příležitosti Dne dětí, narozeninám či svátkům

První aranžmá je velmi jednoduché, k jeho výrobě potřebujete listy trvalek (Heuchera – dlužicha, Alchemilla – kontryhel, Fragaria – jahodník), dále potom plodenství modřenců – Muscari a barevná brčka.

Druhé aranžmá je složitější a svěřit byste ho měli spíše odborníkům. Je také o něco nákladnější, protože kromě rostlin rostoucích na zahrádce je zde mnoho dovozových rostlin z květinářství. Základem jsou bonbóny nalepené či nadrátkované na špejlích a látkové kornoutky, stočené a nadrátkované, z květin potom: vanilkově žluté karafiáty, žluté minirůže, nevěstin závoj, slunečnice, plodenství modřenců, listy kapradiny Rumohry, listy jahodníku, případně listy jiných trvalek).

Kytice pro pány – k příležitosti Dne otců, narozeninám či svátkům

První kytice je dárkem pro kuřáky, základem je konstrukce, na které je nalepeno 180 dutinek (lze použít i klasické cigarety či doutníky, ale podstatně se zvýší hmotnost i cena kytice, navíc dutinky jsou k sobě nalepené, tudíž dojde k znehodnocení cigaret, které pak nejdou použít). Samotná květinová část je soustředěna v centrální partii, dominantní květinou je zde hortenzie – Hydrangea, slunečnice – Helianthus, žluté minirůže, listy dlužichy, kontryhelu, bohyšek, plodenství řepky olejky a plodenství modřenců.

Druhá kytice je dárkem pro milovníky uzenin, základem jsou minisalámky (běžně je můžeme zakoupit v maloobchodní síti). K výrobě potřebujete barevný talířek, který se ve finiši naplní vodou, a budou sem zasahovat stonky květin, konstrukce je vytvořena ze stébel křídlatek (což je dost obtížný plevel, ale jejich stonky se dají využít ve floristice), tato konstrukce je připevněna na tzv. floristického ježka, který je připevněn k talířku. Dominantními květy jsou toulitky – Anthurium andreanum, doplňkovými rostlinami jsou listy bohyšek, plodenství řepky olejky, listy šeflery – Schefflera arboricola a vyšší stébla trav.

Kytice jsou dílem floristek, paní Ing. Karly Šindelářové a slečny Ing. Ivy Hofmanové ze SOŠ stavební a zahradnické, a vznikly v květnu tohoto roku na floristické akci v rámci Ctěnického květinového jarmarku.