Klanopraška je vytrvalá liána, která může dorůstat do délky až 15 metrů. Můžeme ji tedy s úspěchem použít k popnutí pergol a altánů. Rostlina je pravotočivá, podobně jako chmel. Listy jsou střídavé, na okraji jemně zoubkaté, na podzim opadávají. Lodyhy jsou v mládí ohebné, ve stáří tlusté a mají až několik centimetrů v průměru. Rostlina je dvoudomá, pro lepší opylení tudíž potřebujeme minimálně dvě, lépe více rostlin. Květy jsou žlutobílé, uvnitř narůžovělé. Květe časně v květnu a červnu. Kvést začíná třetím až čtvrtým rokem a do plné plodnosti se dostává až v deseti letech. Plodem jsou červené bobule dozrávající koncem léta. Celá rostlina jemně voní po citrónech. V průběhu vegetace sklízíme listy tak, abychom nepoškodili rostlinu, na konci vegetace můžeme sklidit i větší množství. Plody sbíráme v plné zralosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Pěstování

Ačkoli klanopraška pochází z Asie, snese i poměrně silné zimní mrazy, až do minus 35 °C. Naopak je velmi citlivá na pozdní jarní mrazíky, v průběhu vegetace. Na zimu rostliny zakrýváme a mulčujeme, což udrží v půdě vláhu (mělce koření a trpí přísuškem) a na jaře oddálí rašení a poškození pozdními mrazíky. Rozmnožuje se z kořenových výhonků, popř. semeny, která musí projít stratifikací (dvouměsíčním obdobím nízkých teplot, zhruba okolo 5 °C, např. v chladničce), aby vyklíčila.

Léčivé účinky

Klanopraška patří mezi antistresory a adaptogeny a má široké spektrum účinků. Odbourává stres a adaptuje organismus na různé změny prostředí či klimatu. Používá se k doléčování vleklých chorob a pooperačních stavů. Zvyšuje výkonnost, zahání pocit únavy a pomáhá při tělesné slabosti a psychickém přepracování. Prohlubuje dýchání, zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu. Užívá se při cukrovce, zvýšené hladině cholesterolu, ženských potížích či v období klimakteria. Pomáhá při hojení ran a obnově tkání v těle. Má pozitivní vliv na jaterní tkáň a používá se při doléčování žloutenky. Dá se užívat jako celkové tonikum a stimulant nervové soustavy.

Použití

Nejvhodnější formou užití listů je tinktura, která je mírně slizovitá a výborná na chuť. Užívá se 3x třicet kapek denně, maximálně po dobu dvou měsíců. Vhodná kombinace s ostatními rostlinami, jako je echinacea či uňa de gato, působí proti nachlazení. Z listů je možné udělat i nálev.

Plody se užívají podobně, navíc z nich lze dělat odvar, mohou se sušit a drtit, případně zpracovat za studena a rozmíchat v medu.

Užívání klanoprašky se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, neměli bychom překračovat dávky a délku užívání 2 měsíce.

Použít ji můžeme i v kuchyni, říká se o ní, že je to rostlina pěti chutí – slané, sladké, kyselé, hořké a ostré. Z plodů se vyrábí šťávy, marmelády, rosoly, v kombinaci s medem se vyrábí tzv. červený med.