Zimolez kamčatský – Lonicera kamtschatica

Toto ovoce patří mezi relativně nové druhy na našich zahradách. Botanicky se neřadí mezi borůvky, ale jeho plody se jim velmi podobají, proto je nesprávně označován za kamčatskou borůvku. Zimolez dorůstá do výšky dvou metrů. Velkou předností tohoto ovoce je to, že plodí již od druhé poloviny května, ještě dříve než jahody či třešně. Plody vypadají jako protáhlá, hrbolatá modročerná borůvka a mají sladkou chuť.

Léčivé účinky zimolezu

Šišaté bobulky zimolezu jsou vlastně prvním druhem ovoce, který nám na zahrádce dozrává. Obsahují celý komplex vitaminů a minerálů, takže nám po zimním období vyživí organismus.

Borůvka kanadská – Vaccinium corymbosum

Keře dosahují výšky od jednoho do jednoho a půl metru. Plody jsou světle až sytě modré, s tužší nasládlou dužinou. Plody mají všestranné využití jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování. Plody sklízíme od začátku července do konce srpna. Jsou oblíbené zvláště u dětí.

Léčivé účinky kanadských borůvek

Plody kanadské borůvky jsou právem zařazovány mezi velmi zdravé ovoce. Obsahují především vitaminy, minerální látky a barviva, které posilují imunitu, výborně působí proti křečím a průjmům, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny.

Amelanchierova borůvka – Muchovník olšolistý – Amelanchier alnifolia

Amelanchier je keř, který dorůstá do výšky dvou metrů. Je velmi odolný proti mrazu. V zimě snese i minus čtyřicet stupňů Celsia. Mladé rostlinky začínají plodit již druhým rokem. Muchovník rozkvétá již v dubnu, plody dozrávají od poloviny června do poloviny července.

Léčivé účinky muchovníku

Plody muchovníku obsahují hlavně vitamin C, B2, A, E. Dále jsou známé pro obsah velmi účinných látek, které silně posilují organismus a při pravidelné sezonní konzumaci mohou být prevencí proti civilizačním chorobám. Dužina těchto borůvek je šťavnatá a má příjemně sladkou chuť.

Borůvka černá – Vaccinium myrtillus

Borůvka je nízká keřovitá trvalka, roste v lesích a na lesnatých loukách. Je to velmi nenáročná rostlina.

Léčivé účinky borůvek

Borůvky obsahují spoustu látek, které účinně posilují obranyschopnost organismu a chrání tělesné buňky před bakteriemi a volnými radikály. Plod obsahuje třísloviny, které podporují tvorbu sliznic, preventivně působí proti zánětům, má dezinfekční účinky a používá se jako přírodní prostředek proti průjmům. Významný je i vysoký obsah vitaminu C.

Borůvky posilují zrak

Borůvky jsou velmi účinným lékem při všech poruchách zraku a mikrocirkulaci, protože antokyany a karotenoidy podporují regeneraci oční sítnice resyntézou purpuru rhodopsinu v tyčinkách, které podmiňují vidění při horší světelnosti. Proto se tyto bobulky tradičně používají při léčbě šerosleposti. Osvědčily se i při léčbě unaveného zraku u lidí, kteří při svém zaměstnání extrémně namáhají zrak – piloti, řidiči, programátoři atd.

Borůvky celkově posilují organismus

Jelikož tyto plody obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek, přispívá jejich užívání k tomu, že se cítíme velmi dobře, a navíc ještě stimulují imunitní systém.

Borůvky ochraňují cévy

Souhra bioflavonoidů, chrómu, vitaminu C, manganu, mědi a hořčíku v bobulkách borůvek zvyšuje jak prostupnost cév, tak i jejich pružnost a pevnost. Plody jsou úžasnou prevencí především u starších lidí, kteří trpí poruchami cév. Rovněž popraskané žilky je tímto způsobem možné léčit. Účinek látek z borůvek také pozitivně ovlivňuje oběh krve.

Borůvkový extrakt – zázračný elixír

Tento přírodní prostředek je vynikající při léčbě očních onemocnění, diabetu, žaludečních, cévních a srdečních potíží.

  • Potřebujeme: 4 hrsti plně čerstvých nebo i sušených borůvek, 1 litr 60% lihu
  • Postup: Borůvky přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém a klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 15 kapek po 3 až 6 měsíců.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com