Kvalita vzduchu ve vnitřních prostorech budov má velký zdravotní význam, protože tu lidé tráví více než 90 % svého času. Zarážející přitom je, že vzduch v místnostech může být až 12x víc znečištěný než venkovní.

Škodlivé látky se uvolňují z barev, laků, lepidel a rozpouštědel obsažených ve vybavení domů, stavebních materiálech, z oblečení, dokonce i z vody a vodovodu. Vzduch v místnostech může obsahovat dlouhý seznam prchavých organických látek, například benzen, xylen, hexan, heptan, oktan…, které mohou prokazatelně poškozovat zdraví.

Řešení tohoto problému by mohla nabídnout fytoremediace – technologie využívající zelené rostliny na odstranění nebo rozklad nebezpečných kontaminantů.

Pokud budeme sledovat schopnost rostlin odstraňovat pět prchavých organických látek: benzen, trichloretylen, toluen, oktan a alfa-pinen, pak největší množství všech pěti prchavých organických látek pohlcovaly Hemigraphis alternata, Hedera helix (břečťan popínavý), Hoya carnosa (voskovka) a Asparagus densiflorus (asparágus). Tradescantia pallida (tradescantia) byla ohodnocena jako nejlepší v odstraňování čtyřech ze zmíněných škodlivin.

Účinky běžně pěstovaných pokojových rostlin při čištění vzduchu byly prokázány i u dalších vědeckých studií. Rostliny Chlorophytum (zelenec) a Epipremnum (šplhavník) se osvědčily při filtraci oxidu uhličitého a oxidu dusíku. Organické sloučeniny nejlépe vychytaly tyto pokojovky: Philodendron scandens (filodendron), Chlorophytum (zelenec), Aglaonema, Sansevieria trifasciata (tchynin jazyk), Dracaena fragrans (dracéna vonná) a Spathiphyllum clevelandii.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com