Když se projdete podél horských říček, po promáčených loukách a všude tam, kde je hodně vlhko a půda je více zásaditá (třeba kde je hodně vápence), objevíte tam zvláštní vysokou rostlinu se silným oddenkem. Tlusté, chlupaté lodyhy, uvnitř duté s nafialovělou až růžovou barvou, mají na sobě hroznovité květy, které příjemně voní. Když odkvetou, začíná se rostlina prodlužovat a rostou listy. A ne malé. Vždyť jejich průměr může být až půl metru. Poznáte je snadno – mají trojhranně srdčitý tvar, kraj je čepelovitý a na rubu je plstnatý. Tato plsť se ovšem v průběhu roku ztrácí.

Morová rána

Devětsil (možná ho znáte také jako lopuch nebo koňské kopyto) je rostlina, které je přisuzováno neskutečné množství léčivých vlastností. V historii se například používala na léčení moru. Dnes už to není tolik zapotřebí, takže využít můžeme rostlinu i jinak. Součástí oddenku je například inulin, což je vlastně sladidlo, které však lidské tělo neštěpí, tedy nevstřebává. Pomáhá tak ve střevech jako probiotikum (pozor, nadýmá).

Další využití je při vnitřních křečích, a to jak od kašle a astmatu, tak i žaludečních a střevních. Uvolňuje, pomáhá regulovat látkovou výměnu, výrazně tlumí kašel a působí léčivě na astma. Zajímavé je také jeho použití proti střevním parazitům. Dnes se například přidává jeho složka do některých krmiv pro domácí zvířata, jako prevence.

Lehce naklepaný list, ze kterého vytryskne šťáva, se pak přikládá na odřeniny a třeba na vyvrknuté kotníky. Omezuje otok, působí hojivě.

Někde se dočtete, že devětsil lékařský obsahuje nebezpečné alkaloidy, které jsou pro člověka jedovaté. Ano, je to pravda. Ovšem museli byte sníst devětsilu asi tolik, kolik byste nasbírali na celém toku řeky. Pokud budete devětsil sbírat, sušte oddenek co nejrychleji, ale ne na slunci. Pak z jedné kávové lžičky vzniklého prášku udělejte čaj, který pijte maximálně třikrát denně. Také se míchá s vínem, zahřívá se a může se přidat i med.

Pěstování

Devětsil lékařský kvete od března do května. Dá se snadno splést s devětsilem bílým, který však vykvétá ještě za sněhu.

Pěstování je snadné. Možná až moc. Pokud máte doma mokro, zahradní jezírko, tůňku nebo nějaký podmok, devětsil tam může velmi rychle zakořenit. Stačí ho vyrýpnout někde u potoka (není chráněný) a nasadit ho do své půdy. Měla by však být zásaditá. Ohromné listy velmi rychle ochrání svůj životní prostor a začnou zatlačovat okolní rostliny. Je tedy dobré občas devětsil umravnit.

Titulní foto: Shutterstock.com