Není to úplná skalnička. Potřebuje dost půdy, protože cibule mohou mít v průměru až dvanáct centimetrů. Jsou bílé, zapáchají, a protože mají i spousty alkaloidů, zdaleka se jim vyhýbají i krtci a další hlodavci.

Řebčík z čeledi liliovitých

Rod rebčíků je opravdu rozsáhlý. Vždyť rozlišujeme více než 140 druhů, které se od sebe často dělí velmi výrazně. Například dnes popisovaný řebčík královský (Fritillaria imperialis) bychom asi jen těžko na první pohled srovnávali s Fritillaria sewerzowii – malou subtilní rostlinkou, tolik nepodobnou velkému květenství na stonku imperialisu.

Přesto však mají podobné rysy. Jsou to vytrvalé rostliny, které vyrůstají z cibulí. Ty mají řebčíky dva druhy – buď dvojdílné spojené silnými šupinami, nebo 3-4šupinné. Společnými znaky jsou silné stonky, na nichž jsou listy uspořádány střídavě, výjimečně v přeslenu, a květy zvonkovitého nebo pohárkovitého tvaru se skloněnými hlavami dolů. Ostatně to, že má květy skloněné, zaznamenaly už dávné pověsti. Řebčík prý kvetl už v ráji a byl krásný. Květy tehdy obrácené vzhůru mu záviděly ostatní rostliny. Ale řebčík zpychl a Bůh na něj seslal trest, že sklonil jeho květy k zemi.

Pěstování

Cibule řebčíku královského se musí sázet až dvacet centimetrů hluboko. Ovšem je důležité zabezpečit, aby půda nebyla přemokřená, protože to v drtivé většině řebčíky nesnáší. Je tedy lepší využít do spodních vrstev drenáž, nebo je vysazovat do skalek se zešikmeným podložím.

Cibule mohou zůstat na jednom místě řadu let a množit je můžete například oddělením dceřiných cibulek po době odkvětu (tedy v červnu). Vysévat se mohou i semenem, ale tyto vykvétají po třech až čtyřech letech.

Tradiční barva i efekt

Řebčík královský má typickou vizáž – hodně silný stonek vysoký až jeden metr, který je hustě porostlý listy. Na vrcholu má pak listovou růžici a pod ní podvěšené zvonkovité velké květy – většinou oranžové. Ty mají různé odstíny. Výjimku najdeme u Fritillaria imperialis Lutea se žlutými květy.

Rostlina kvete na přelomu dubna a května.

Titulní foto: Shutterstock.com