Jmenuje se prvosenka jarní. Odborně Primula veris. Je to jeden z prvních ukazatelů jara. Na rozdíl od sněženek, které snadno přehlédnete, žluté květy petrklíče upoutají pozornost hned, a to i klidně v trávníku.

Tam se objeví vejčité svrasklé listy a nad nimi trumpetky na jednom stonku. Má kratší – několik centimetrů dlouhé, zato silné kořeny, díky nimž může žít na jednom místě až 50 let. V našich klimatických podmínkách rozkvétá od března do května.

Rozšíření

Ve volné přírodě roste ve svěžích až mírně suchých, kyprých alkalických půdách v dubových lesích a bučinách, ale též podél křovin a na slunných stráních. Můžeme se s ní setkat prakticky v celé Evropě kromě Středozemí. V ČR se hojně vyskytuje od nížin až po horské oblasti do 800 m n. m.

Množení

Na zahrádce se jí daří nejlépe v polostínu, snese však i osluněné místo, pokud má mírně kyprou humózní půdu s dostatkem vláhy. Může růst při okrajích trávníků, nejčastěji se však pěstuje na skalkách. I tato rostlina se dá množit dělením, výhodnější je generativní množení ze semen.

Přihnojování umělými hnojivy nemá ráda, vadí jí zejména nadměrné dávky dusíku, které způsobují úbytek velikosti a květů.

Zajímavosti

Způsoby využití prvosenky jarní jsou opravdu rozmanité. Používá se jako čajová směs, přidává se do nálevů, připravují se z ní saláty a vyrábějí džemy. V léčitelství se využívá při léčení horních cest dýchacích, rozedmě plic a při akutní chronické bronchitidě. Extrakt z prvosenky lze též využít jako antirevmatikum, ve velkých dávkách však může způsobit podráždění žaludku a průjmy.

Pozor ale na to, že prvosenka jarní je vlastně chráněný druh. Vzhledem k širokým možnostem využití není divu, že se dnes prvosenka ocitla na seznamu ohrožených rostlin a v přírodě je přísně chráněna. Veškeré pochoutky a léky tedy pouze z vlastní zahrádky!