Původní domovinou máty je jižní Evropa a Středomoří, ale tato léčivá aromatická bylinka velmi rychle v našich podmínkách zdomácněla. Rostlina může dorůst až do výšky 75 cm, má lesklé tmavě zelené listy a květy v barvách od bílé, přes světle růžovou, až po tmavě fialovou, podle jednotlivých druhů. Máta obsahuje siličnaté látky, které podmiňují její typické aroma a chuť.

Odolný voňavý plevel

Máta se obecně nepěstuje ze semen jako například bazalka nebo meduňka. Můžete zakoupit malé sazeničky, které se při dobrém pěstování mohutně rozrostou. Rovněž si ji můžete rozmnožit řízkováním ze starší rostliny.

Rostlina má dlouhé kořeny, které se plazí pod půdou a ze kterých vyrůstají jednotlivé oddenky, proto nechcete-li, aby vám „zaplevelila“ celý záhon, je dobré ji „uzavřít“, tedy vyhloubit pro ni jámu, kterou vystelete fólií, nebo ji jednoduše pěstovat v květináči.

Pro pěstování máty stejně jako pro pěstování ostatních bylinek existují v obchodech a zahradnictvích speciální substráty i hnojiva, nicméně je dobré mít na paměti, že máta má ráda vlhkou, propustnou a hodně humózní půdu a lépe se jí daří v polostínu, i když ani na slunci příliš nestrádá, pokud jí dopřejete kvalitní zálivku.

Jaký druh si vybrat?

Existují dva základní druhy máty, a to máta klasnatá a máta vonná. Z nich potom různými kříženími vznikly další odrůdy a kultivary, takže v současnosti je těžké určit přesný počet druhů. K nejznámějším patří máta peprná, jejíž silice se přidávají do žvýkaček, větrových bonbonů nebo ústních vod.

Kdo rád používá mátu v kuchyni při přípravě a ozdobě dezertů, výrobě mátové zmrzliny nebo jako základní složku některých nápojů (marocký čaj, mojito atd.), určitě ocení exotické příchutě máty, jako jsou citronová, jablečná, ananasová, nebo dokonce čokoládová. Listy těchto rostlin opravdu mají nejen takovéto vůně, ale podle svého názvu i podobně chutnají.

Máta patří k trvalkám, takže pokud se jejímu nenáročnému pěstování budete alespoň trochu věnovat, můžete se z jejích aromatických a chuťově nezaměnitelných lístků těšit několik let.