Výhodou většiny letniček je jejich snadné pěstování. Mnoho druhů, které mají rychlý vývoj, a tedy i rychlý nástup květu, se vysévá přímo na záhon. Takovým příkladem je měsíček lékařský, okrasný plnokvětý mák nebo slunečnice. Ze semínek se rovněž pěstují druhy, které nesnášejí přesazování, proto je v nabídce zahradnictví nenajdete v podobě sazeniček.

Nenáročné na péči

Sama péče o letničky není nijak obtížná, jen potřebujete trochu trpělivosti, protože semínkům trochu delší dobu trvá, než vzejdou. Proto je také velmi důležité vybrat pro semínka pečlivě zpracovanou půdu. Dejte si záležet, aby byla opravdu dobře vyplevelená a nebyly v ní velké hroudy, aby se rostlinky mohly soustředit jen na svůj růst.

Při výsevu je důležité myslet na to, aby hloubka výsevu byla úměrná velikosti semen. Zpravidla jsou semena velmi drobná, proto řádky nebo důlky dělejte mělké. Také dbejte na pravidelnou zálivku a malé rostlinky chraňte před slimáky.

Letnička i pro začátečníky

Pokud s vysévanými letničkami zatím nemáte žádné zkušenosti, začněte třeba s měsíčkem lékařským. Vysejte ho po špetkách do sponu 40 x 40 cm, až vzejde, tak ho vyjednotíte, tedy z každé špetky ponecháte tu nejsilnější rostlinku, ostatní vytrhnete. Měsíček doroste výšky až 70 cm, ve váze vám jeho žluté nebo oranžové květy vydrží nejméně 5 dnů. Pokvete vám až do podzimu, rostlinky nezničí ani slabé podzimní mrazíky. Jeho rostlinky se obvykle v příštím roce na záhonu objeví znovu z vypadlých semen. Stačí je pak jen vyjednotit, případně velmi opatrně přesadit. Protože přesazování nemá měsíček rád.

Vysoké, nebo raději nízké?

Mezi vysoké letničky patří slunečnice, mohou být jedno- i vícekvěté, zpravidla žluté, ale i v jiných barevných odstínech. Ty je potřeba vysévat až 70 cm od sebe, protože mohou dorůstat až do výšky dvou metrů a jejich stvoly s velkými listy potřebují hodně místa.

Mezi skoro metrové krásky patří okrasný, většinou plnokvětý mák, slézovec a slézovka, jednoletá ostrožka nebo chrpy. Rovněž oblíbený a téměř nezničitelný laskavec ocasatý dorůstá výšky i přes metr a má nezvykle dlouhá, tmavě růžová květenství. Přímo do půdy můžete vysít i světle zelené cypřišky, které se na podzim zbarví do červena.

Mezi menší letničky patří například růžová, červená nebo i bílá klárkie neboli lokanka, modrá, světle fialová nebo bílá černucha, modrý nepopínavý svlačec nebo červený len. Tyto rostliny dorůstají výšky kolem půl metru.

Na malé prostory nebo i do truhlíků se hodí nízké letničky, které mívají kolem 20-30 cm vysoké stvoly. Zde si můžete vybrat mezi sluncovkou, kterou zakoupíte v mnoha barvách, dvoutvárkou, užankou, která připomíná pomněnku, iberkami či rezedou.