Nedávno si soused stěžoval, co vysázet, aby ty zatracené srnky nechodily na jeho pozemek hodovat na všech kytkách, které tam zasadí. Vzhledem k tomu, že kolem pozemku nemá nikde plot a sousedí s lesem, tak asi nic. Vždy někudy projdou. Ale pokud máte jen lokální problém a nechcete osazovat hektarové pozemky, pak je ideální třeba dřišťál – trnitý keř hrající různými barvami.

Všehochuť

Výrazným pozitivem dřišťálu je jeho různorodost. V nabídce najdete stálezelené, poloopadavé i opadavé. Najdete žlutě, zeleně či červeně kvetoucí varianty. Opadavé verze pak jsou na podzim obaleny malými červenými plody.

A když chcete dřišťál na skalku, najdete malé zakrslé keříky. Na plot jsou vhodné vysoké druhy, jako stálezelený Berberis julianae. Tady můžete očekávat i třímetrovou výšku, ale radíme, že tohle je už opravdu moc. Dlouhatánské jehlice propíchnou i pracovní rukavice a dokonce i podrážku boty. Takže stříhat a stříhat a nenechat přerůst!

Plot na pět

Při výsadbě budete potřebovat tak pět sazeniček na metr. Počítejte ale s tím, že pokud budete chtít dřišťál stříhat ze všech stran, musíte mít k němu dobrý přístup. Už jen proto, že ostříhané větvičky jsou plné trnů a spadlé na zem představují ohromné nebezpečí pro nohy lidí a také domácích zvířat. Sázet dřišťál tam, kde budou běhat děti, hrát si s míčem, nebo tu budou běhat psi, není dobrý nápad. Dřišťály tak raději vysazujte na odlehlá zákoutí. Keře jsou nenáročné, snášejí i chudší a sušší půdu a rostou prakticky pořád.

U stálezelených dřišťálů je typické, že po zasazení shodí všechny listy. Nebojte, keř neumřel. Další rok bude poloopadavý a třetí už neshodí ani lísteček.

Pokud budete sázet víc dřišťálů v řadě, zkuste střídat různé barevné i (ne)opadavé druhy. Například na podzim se krásně zbarví Berberis vulgaris, žlutě kvete stálezelený Berberis darwinii, červenými lístky se pyšní Berberis thunbergii Admiration…