Slunečnicová semínka obsahují esenciální mastné kyseliny a zároveň jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E, jenž zabraňuje tvorbě krevních sraženin, působí blahodárně na cévy a snižuje riziko infarktu. Dodávají nám i vitaminy B1 a B6, jejichž nedostatek způsobuje sklíčené pocity až deprese. Konzumace slunečnicových semínek nám proto pomáhá udržet dobrou náladu a vyrovnanou mysl. Antistresově ostatně působí i vysoký obsah hořčíku, který reguluje nervovou činnost a zmírňuje svalové křeče.

Kdy a jak semínka sklízet

Slunečnice musí být dokonale suchá, aby semínka mohla snadno vypadnout. Pokud je horké a suché léto, můžete ji nechat schnout na stonku. Důkladně prohlédněte květ. Jestliže jeho zadní strana zežloutla a semínka mají typickou černobíle pruhovanou slupku, květina je připravena k procesu sušení. V tuto chvíli bude slunečnice i hnědnout a vadnout. Na vadnoucí květ navlékněte hnědý papírový sáček a na stonku pevně zavažte. Zachytíte tak všechna semínka, která začnou z květu samovolně vypadávat, a navíc tím svou úrodu ochráníte před ptáky.

Sáček vyměňte pokaždé, když navlhne, vypadaná semínka nechte doma vyschnout na suché utěrce a uskladněte v neprodyšné nádobě. Po několika dnech, v závislosti na počasí, bude květ zcela vyschlý a můžete ho celý ustřihnout. Semínka se snadno uvolní, když po nich přejedete rukou nebo tvrdým kartáčkem, je možné také třít dva květy o sebe. Semínka sesypte do cedníku a propláchněte vodou, odstraníte tak prach a venkovní nečistoty. Potom je rozprostřete v jedné vrstvě na čistou utěrku, může být bavlněná i papírová, a nechte dokonale proschnout. Semínka se dají skladovat v lednici i v mrazáku.

Jestliže je léto nevlídné a deštivé, je lepší vadnoucí slunečnici odstřihnout, a to asi 30 cm od květu. Květinu pak zavěsíte květem dolů v teplé a suché místnosti. Další postup je stejný jako při sušení v záhoně. Květ navléknete do papírového sáčku, nahoře zavážete a čekáte, až se budou semínka sypat téměř sama. Místo papírového sáčku můžete použít i plátno nebo gázu, mělo by jít ale vždy o prodyšný materiál, nikoli plast.

Před konzumací semínka namočte přes noc do vody nebo je 2 hodiny povařte. Potom je můžete upražit v troubě na pečicím papíru do zlatohněda nebo rozmixovat na kaši s trochou vody a medem. Máte tipy na další mňamky, které se dají připravit ze slunečnicových semínek? Budeme rádi, když se o ně podělíte v komentářích.