Česká republika je v pěstování máku pro potravinářské účely na světové špici, konkuruje jí jen Turecko. Mák setý u nás můžete pěstovat i na zahradě, pokud jím ale osejete plochu větší jak 100 m², musíte to ohlásit úřadům. Pěstování ve velkém je kontrolováno kvůli vysokému obsahu alkaloidů ve stonku, listech a nezralých makovicích, z jejichž zaschlé šťávy se dá získat opium. Všechny části máku jsou prudce jedovaté, výjimku tvoří vyzrálá semena, která naopak obsahují zdravé oleje a minerály jako hořčík, vápník a fosfor.

V zahraničí se mák pěstuje převážně pro účely farmaceutické - od potravinářského se liší vyšším obsahem morfinu a jeho semena mají podle českých znalců horší chuť. Morfinu by v potravinářském máku nemělo být více než 43 miligramů na kilogram, přesto se doporučuje makové produkty konzumovat jen v přiměřeném množství, zejména pokud řídíte auto - velké dávky makových pochoutek mohou podle vědců zpomalit vaše reakce. Odvary z makovic pro lepší spánek jsou už dneska tabu.

Mák setý ale nepěstujeme jen pro chutná semínka. Pro své půvabné květy se hodí i do okrasné zahrady, přestože kvete jen krátce. Vyhovuje mu chráněné slunné stanoviště a nezamokřená vápnivá půda bohatá na živiny. Mák nemusí kvést jen červeně, oblíbené jsou i jeho růžové, bílé a fialové kultivary.

Makový závin z tvarohového těsta

Na těsto potřebujete: 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu v balíčku, 250 g hladké mouky. Ze surovin ručně vypracujeme vláčné těsto a necháme ho odležet alespoň hodinu v lednici.

Připravíme si náplň: 150 g umletého máku vaříme s 250 ml mléka zhruba půl hodiny. Když směs zhoustne, přidáme 60 g pískového cukru, balíček vanilkového cukru, špetku skořice a lžíci rumu. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji rozdrcenými piškoty.

Těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na pláty, které potřeme vychladlou náplní. Zarolujeme, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 30 minut při 180-200 °C.