Sněženky a bledulky vídáme mezi zbytky sněhu, ale považujeme je spíš už za první známky blížícího se jara. Existují však i rostliny, které kvetou klidně v průběhu prosince a ledna, jako by se nechumelilo. A ono třeba opravdu chumelí, květy jsou potažené sněhovou pokrývkou a vypadají naprosto pohádkově.

Takovou rostlinou je například kalina bodnantská (Viburnum x bodnantense), opadavý keř z rodu Caprifoliaceae, jehož květy se na holých větvích objevují už v prosinci, není-li příliš tuhá zima. Bývají bílé až světle růžové a vyznačují se trubkovitým tvarem a výraznou sladkou vůní. Kalina bodnantská zdobí zahradu i na podzim, kdy se její listy zbarví do vínové barvy. Vyhovuje jí mírně kyselá, propustná půda a dostatečná zálivka.

V lednu a v únoru kvetou také vilíny (Hamamelis). Drobné, střapaté květy vyrůstají z výhonů svorně ve svazečcích ještě předtím, než se na větvích objeví listy. V mrazu se korunní plátky stáčí dovnitř květu, a jakmile přijde oteplení, opět se rozvinou. Vilíny většinou kvetou žlutě, ale sehnat se dají i oranžové nebo červené kultivary. Potřebují slunné stanoviště, neutrální nebo mírně kyselou půdu a dostatek vlhkosti. Nejlépe vynikají jako solitéry.

Jako působivý solitér se uplatňuje i rozložitý zimokvět časný (Chimonanthus praecox), který obvykle kvete od ledna do března. Z voňavých květů žluté nebo bílé barvy se později vyvinou jedovaté soudkovité plody. Zimokvět vyžaduje teplé stanoviště, a přestože kvete v zimních měsících, přílišný mráz mu nesvědčí. Zvláště mladé rostliny je lepší v prvních letech pěstovat ve skleníku.

Jasmíny se v našich podmínkách pěstovat venku nedají. Výjimkou je jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum), popínavý keř se zelenými větvemi, jež se mohou pnout po opoře až do výšky tří metrů. Už okolo Vánoc se na nich objevují sytě žluté květy, v případě mimořádně chladného prosince se ale doba kvetení posune na únor. Květy nicméně dobře odolávají mrazu a často na větvích vydrží až do dubna. Jasmín nahokvětý je třeba chránit před větrem, ale na zeminu není náročný, nejlépe je mu v lehčí hlinitopísčité půdě.