Banánovníky v přírodě dosahují výšky až deseti metrů, a k domácímu pěstování se tudíž příliš nehodí. Existují však trpasličí odrůdy, které lze pěstovat i doma v květináči. Nejznámější a také nejdostupnější je Dwarf Cavendish, který vyroste jen něco přes metr, při dobré péči však může nabrat až dvoumetrovou výšku. Na květy a plody se přitom čeká dlouho. Pokud se vůbec objeví, bude to tak za dva až tři roky.

Máte-li skleník, pěstování banánů bude jednodušší. Jde to i v bytě, rostlině jen budete muset často rosit listy, abyste nahradili chybějící vzdušnou vlhkost. Banánovník Cavendish dobře snáší teploty mezi 20 a 25 °C po celý rok, v zimě bychom mu však měli dopřát určité období klidu, kdy ho postavíme na chladnější místo, kde se teplota pohybuje okolo 15 °C, a omezíme zálivku. Přílišná zálivka v zimě může vést ke žloutnutí a opadávání listů. Banánovník navíc bude náchylnější ke sviluškám a houbovitým chorobám.

Banánovníky obecně potřebují ke svému růstu hodně rozptýleného světla, v létě je však musíme chránit před přímým sluncem. Letnění není příliš vhodné, ledaže byste pro rostlinu venku našli místo dobře chráněné před vlivy počasí - kromě slunečního záření jí bude vadit i vítr.

Když se jednoho dne konečně dočkáte úrody vlastních banánů, může vás zklamat, že mateřská rostlina uhyne. Z jejího kořenového balu však vyrostou nové rostlinky, které můžete úspěšně pěstovat dál.

Jak už však bylo zmíněno v úvodu, banánovníky se v domácích podmínkách nepěstují primárně kvůli úrodě. Jejich půvab spočívá v krásných dekorativních listech, které v kombinaci s impozantním vzrůstem vytváří dojem exotické palmy. S banánovníky je sice trochu piplačka, ale o to více jsou jejich pěstitelé na své exponáty hrdí.