Tolik opěvovaná aloe vera vás překvapí svým jedovatým vzhledem. Dlouhé dužnaté listy jsou posety ostrými trny, které odrazují od jakéhokoli fyzického kontaktu. Přesto si aloe vera získala řadu fanoušků, kteří ji s nadšením pěstují jako okrasnou sukulentní pokojovku. A někteří si z ní dokonce vyrábějí vlastní krémy a gely.

Nevábně vyhlížející listy aloe vera totiž obsahují gel, který je nabitý prospěšnými aminokyselinami, enzymy, polysacharidy, vitaminy a minerálními látkami. Lidové léčitelství zná tuto rostlinu už od starověku, její schopnost hojit rány a popáleniny prokázali i vědci moderní doby. Dnes tuto rostlinu využívá především kosmetický průmysl.

Pokud se rozhodnete aloe vera pěstovat doma, můžete si z ní vyrobit vlastní pleťový krém nebo gel. Postupů je mnoho, všechny ale mají jedno společné: z rozříznutých listů získáme gel, který smícháme s dalšími ingrediencemi na přírodní bázi. Gel z aloe se míchá například s kokosovým nebo olivovým olejem, včelím voskem, lanolinem či kakaovým máslem. Záleží jen na tom, jakou hustotu požadujete. Připravená směs obvykle vydrží v lednici zhruba měsíc.

Příklad receptu na hydratační krém z aloe vera:

Budete potřebovat: 1 pol. lžíci gelu z aloe vera, 1 pol. lžíci včelího vosku, 2 pol. lžíce lanolinu, 5 pol. lžic panenského olivového oleje, několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Včelí vosk s lanolinem rozehřejte ve vodní lázni, ale nevařte. Po odstavení do směsi vmíchejte ostatní ingredience a důkladně rozšlehejte. Vzniklý krém nalijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v chladničce.