Odrůdy šateru latnatého se liší výškou, košatostí i barvou květů. Kromě bílého "závojíku" vás šater může těšit něžnými kvítky růžovými - plné růžové květy nabízí například odrůda Flamingo, která se hodí do svatebních kytic. Šater latnatý se obvykle pěstuje k řezu či sušení, pěkně vypadá i v záhonech nebo v nádobách. Jejich jediná nevýhoda je, že odkvétají postupně a odstřihávání uschlých drobných kvítků je časově náročné, ne-li nemožné. Bez květů rostlina navíc nevypadá moc hezky, takže pro šatery určené k řezu byste měli najít takové místo, kde nebudou moc na očích.

Šaterů ovšem existuje více druhů. Nízké, převislé nebo plazivé šatery vyniknou na skalkách a suchých zídkách jako součást okrasné zahrady. Poduškovitý šater himalájský se chlubí růžově žilkovanými květy a dorůstá výšky pouhých 7 cm. O něco vyšší šater plazivý vytváří husté porosty plné malých nafialovělých kvítků. Je vhodnou rostlinou pro skalničkáře - začátečníky, stačí mu sušší, až kamenitá půda a slunné či polostinné stanoviště.

Šatery obecně potřebují ke zdárnému vývoji propustnou hlinitopísčitou půdu se zásaditější reakcí, potřeba zálivky se ale liší v závislosti na druhu; rostliny určené pro skalky a zídky budou logicky vyžadovat méně vláhy než jejich příbuzné pěstované v záhonech pro řez.

Ne každému se zdaří vypěstovat šater ze semínek, mnohem jednodušší je zakoupit vzrostlé sazeničky a vysadit je na záhon ve zhruba půlmetrovém sponu. To můžete udělat ještě teď v červenci. Myslete na to, že rostlina kolem sebe potřebuje dostatek místa, na menší skalku jako doplněk dalších rostlin vám klidně bude stačit jen jedna. Pokud ale chcete z plazivého druhu šateru vytvořit kvetoucí koberec, doporučuje se vysadit 7-9 kusů na m². Vždycky se ale raději zeptejte v zahradnictví, u různých kultivarů se doporučení mohou lišit.