Monardy se řadí do čeledi hluchavkovitých, přičemž některé druhy se pěstují jako letničky, jiné jako trvalky. Půvabné je na nich to, že kvetou doslova celé léto, a navíc jsou silně aromatické - když je naaranžujete do vázy, provoní celou místnost. Při výsadbě musíme mít na paměti, že monardy dosahují úctyhodného vzrůstu, některé druhy mohou dorůst až 150 cm. Proto jim musíme vybrat takové stanoviště, kde nebudou příliš bít do očí. Hodí se na záhon mezi další vyšší trvalky nebo jako předsadba pro vzrostlé stromy.

Monardám se bude dařit v propustné výživné půdě na slunném i polostinném stanovišti, přímý sluneční žár jim ale nesvědčí. Rostliny si potrpí na dostatečnou zálivku a měly by mít okolo sebe dostatek prostoru, kam se budou moci rozrůstat.

Jak jsme už naznačili výše, jde o léčivky. Původní domovinou zavinutek jsou severoamerické prérie, kde rostly volně a sloužily místním indiánům k přípravě čajů, jimiž se léčily nemoci dýchacích cest. Pokud byste to chtěli zkusit také, porozhlédněte se po zavinutce citronové (Monarda citriodora), jejíž chuť i aroma se podobá bergamotu. Spíš jako okrasné květiny se pak pěstují kultivary zavinutky podvojné (Monarda didyma), i když jejich lístky se rovněž dají využít v kuchyni jako bylinky k masu nebo do salátů.

Odvaru z listů monardy se připisují uklidňující účinky; doporučuje se ho užívat pro zmírnění stresu a menstruačních bolestí, lokálně se pak aplikuje na rány, zanícená místa a alergické ekzémy. Koupel údajně pomáhá i revmatikům jako doplňující léčba.