Voskovky patří ke květinám, na které nová doba trochu pozapomněla. Když se však prováděly experimenty, aby se zjistilo, které pokojové rostliny nejlépe čistí vzduch od škodlivých látek typu benzen, trichlorethylen a toluen, voskovky se v tomto ohledu umístily na předních místech. I z tohoto důvodu zájem o tyto pozoruhodné rostliny opět vzrůstá.

Ačkoli k nám byly voskovky dovezeny z Asie, velmi dobře se jim daří i v našich domovech a nevyžadují žádnou zvláštní péči. Postavíte je na světlé místo a ony rostou. Pro kvetení potřebují dostatek slunečních paprsků, v zimě uvítají nižší teplotu a omezenou zálivku, aby si odpočinuly. U nás se nejvíc pěstuje popínavá Hoya carnosa, v závěsném květináči nebo v nádobě pro orchideje vynikne převislá Hoya bella.

V době květu ale možná nebudete chtít spát s voskovkou v jedné místnosti. Její vůně je totiž tak intenzivní, až to někomu může být nepříjemné. Zvláštností je, že voskovky mají převrácený režim a voní hlavně v noci, což botanici vysvětlují tím, že tyto rostliny ve svém původním prostředí lákají noční opylovače a přizpůsobily se jejich biologickému rytmu. Přes den odpočívají, v noci produkují nektar.

Až budete voskovku shánět pro svůj domov, dejte pozor na názvosloví. Raději ji hledejte podle latinského názvu, protože lidové označení voskovka může odkazovat i na rostlinu Cerinthe z čeledi brutnákovitých nebo na druh begonie, nazývanou také ledovka.