Tomuto "zázraku" dnes botanici říkají hydroskopie. Jako symbol vzkříšení je však růže z Jericha s křesťanskými svátky spojena a lidé ji často pořizují jako vánoční dárek pro blízké přátele. Aby však šlo opravdu o rostlinu původem z Jericha, muselo by se jednat o choulivku jerišskou, která nese latinský název Anastatica hierochuntica. V našich končinách ji seženete jen vzácně, pod označením růže z Jericha se obvykle prodává vraneček Selaginella lepidophylla, jenž se přirozeně vyskytuje v suchých oblastech Mexika a Texasu.

Vlastnosti vranečku jsou však podobné; rostlina se po odkvětu stahuje do klubíčka a kutálí se pouští, aby se v období dešťů zase rozvinula a uvolnila semena. V suchém stavu přežije dlouhý transport do Evropy i cestu v poštovním balíku k vám domů.

Když pak den před Štědrým dnem vložíte vraneček do talíře s vlažnou vodou, do rána se krásně rozvine a začne se zelenat. Nejspíš nebude tak sytě zelený jako na fotografiích profesionálních pěstitelů, ale s tím se smíříme. Jakmile se rostlina zcela rozvine, odlijeme přebytečnou vodu tak, aby zůstaly ponořené jen kořeny. Zhruba po týdnu necháme vraneček zase vyschnout a dopřejeme mu několik týdnů období sucha.

Máte-li skleník, můžete sem vraneček umístit jako podrost. Upřednostní polostinné místo a vydatnou zálivku přes léto.

Vidíme tedy, že ačkoli růže z Jericha inzerovaná v našich končinách není vůbec žádná růže a nejspíš byla dovezena z amerického kontinentu, symbolický rituál vzkříšení zastane také. A navíc jde o pozoruhodnou rostlinu, která se v domácnostech běžně nevidí.