Gazánie zářivá (Gazania splendens) si se sluncem rozumí tak dobře, že své květy otevírá jen za jeho svitu. Pokud zrovna prší nebo je pod mrakem, květy pro ten den zůstanou zavřené. Kromě pražících slunečních paprsků snáší dobře i sucho, takže se hodí pro jižně a západně orientované záhony, balkony a terasy, kde během vlny veder jiné rostliny rychle hynou. Na druhé straně ale gazánie nesnáší přemokření, takže za déletrvajících dešťů moc parády neudělá. V každém případě jí dopřejeme propustný substrát bez obsahu jílu.

Pokud si chcete gazánii předpěstovat ze semínek, na konci března máte nejvyšší čas. Vzrostlé rostlinky ale mohou do volné půdy nebo na balkon až po "zmrzlých mužích" v půlce května. Gazánie pocházejí z jižního cípu Afriky a na mrazíky nejsou zvyklé.

V závislosti na kultivaru mohou gazánie kvést v odstínech bílé, žluté, růžové, oranžové, červené až nafialovělé a kvetení jim vydrží zpravidla až do pozdního podzimu. Čím více odstraňujeme odkvetlé květy, tím více nových rostlina nasadí. Ačkoli se gazánie u nás pěstuje jako letnička, při správném zazimování vám vydrží i do příštího roku. Musíte jí však zajistit světlou místnost o stálé teplotě mezi 5 a 10 °C, na jaře ji sestřihnout a přesadit do nové zeminy.

Výhoda je, že gazánie u nás nemá přirozené nepřátele a obvykle netrpí chorobami ani škůdci. Pokud však roste na stinném místě nebo je vystavena dlouhodobé vlhkosti, snadno chytne plíseň. Rizikem je také hniloba kořenů, která bývá pro gazánie osudná.