Sluncovka kalifornská (Eschscholzia californica)

Žlutou až oranžovou barvu slunce na letničkovém záhonu zastoupí sluncovka, tedy pokud si neopatříte vyšlechtěnou odrůdu jiné barvy. Její květy jsou zvláštní tím, že se otvírají jen při svitu slunečních paprsků. Sama se množí samovýsevem, aniž by zaplevelila.

Černucha damašská (Nigella damascena)

Černucha roste velmi rychle a vykvétá už 10 týdnů po výsevu. Vzrostlé rostlinky protrháme na alespoň 7 cm, protože okolo sebe potřebují více prostoru; bohatě se rozvětvují a nasazují množství květů. Černuchy dobře snášejí sucho, a tak se hodí i pro skalky. Opět jde o rostlinu, která se na záhoně sama rozmnoží.

Ostrožka zahradní (Consolida ajacis)

Hroznovitá květenství modré, fialové a růžové barvy, která se hodí k řezu i do suchých vazeb, nabízí ostrožka zahradní. S jejím výsevem bychom neměli otálet, klíčí totiž při nižších teplotách. Jde o poměrně vysokou dámu, dorůstá výšky až jednoho metru, ale kvete jen do srpna, takže ji kombinujeme s déle kvetoucími vyššími druhy.

Iberka okoličnatá (Iberis umbellata)

Naopak nižší, plazivou lodyhu má iberka okoličnatá, která může pokrýt skalky či okraje záhonů, ale sluší jí to také v nádobách na balkonech a terasách. Husté, deštníkovitě rozložené květy mohou být bílé, fialové i růžové, a čím častěji je řežeme do vázy, tím více nových rostlina nasadí.

Zářivka velkokvětá (Godetia grandiflora)

Keříky s květy růžové, bílé i karmínové barvy připomínají azalky a můžeme je vysévat na záhony i do nádob. Zářivky kvetou od července do srpna; stejně jako většina jiných letniček potřebují propustnou půdu a dostatek slunce, nesnášejí však přehnojování.

Slézovec tříměsíční (Lavatera trimestris)

Tato vysoká a rozložitá bylina kvete od června až do září bílými, růžovými nebo červenými květy a díky svému vzrůstu dokáže zakrýt nevzhledný plot nebo ošoupanou zeď domu. Slézovec si libuje na horkých a suchých stanovištích a uplatní se i jako solitéra.

Hrachor vonný (Lathyrus odoratus)

Hrachoru bychom měli přichystat oporu, po které se bude moci plazit. Mladé rostliny zaštipujeme, aby se rozvětvily a v létě vytvořily hustou clonu pokrytou voňavými květy rozličných barev. Hrachor se ale také může plazit po zemi a zakrývat prázdná místa v záhonu. Pozor jen, neplést s hráškem - semena jsou jedovatá.