Drobné květy čilimníků mají motýlí tvar a po odkvětu se mění v plody, které vzhledem připomínají hrachové lusky. Semena jsou bohužel jedovatá, takže musíme být obezřetní, pokud po zahradě běhají malé děti. Jestliže vám nevadí, že si na čilimníku nepochutnáte a jeho funkce v zahradě bude čistě estetická, můžete vybírat z množství druhů s různými barvami kvetoucích kultivarů.

Čilimník raný (Cytisus praecox) rozkvétá už koncem dubna. Má polokulovitý tvar, převislé metlovité větve a dorůstá výšky půldruhého metru. Zlatavou barvou kvete oblíbený kultivar Allgold, sehnat se dá také bíle kvetoucí Albus nebo červeně zbarvená Hollandia.

Čilimník metlatý (Cytisus scoparius), který najdete i pod názvem janovec metlatý, kvete v květnu až červnu žlutými květy, je vzpřímenější, méně olistěný a může dosáhnout výšky 2 metrů.

Čilimník chlupatý (C. hirsutus) a čilimník poléhavý (C. decumbens) jsou nízké, plazivé keříky vhodné do skalek a zídek. Typicky kvetou od června do srpna.

Čilimníky nejsou náročné na půdu, vyhovuje jim lehčí propustná zemina s kyselejší reakcí. Dobře snášejí sucho, v přemokřených půdách hynou. Potrpí si na slunná stanoviště, kam padá dostatek světla. Pokud budete čilimníky seřezávat, učiňte tak hned po odkvětu; odstraňte odkvetlé výhony, ale nezasahujte do starého dřeva, neobrazilo by.